Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteLjudska univerza Ajdovščina v Učnem centru Brje izvaja brezplačna predavanja ter praktične delavnice za pridobitev znanj s področja predelave vipavskega sadja v različne izdelke. Tudi v poletju 2017 so pripravili teoretične in praktične delavnice, ki so privabile veliko število udeležencev iz širšega področja Vipavske doline, Goriške in Krasa.
V mesecu juniju 2017 je potekala praktična učna delavnica ob teoretičnih podlagah na temo kuhanja marelične marmelade. Udeleženci so se pod vodstvom Blanke Samec seznanili s postopki priprave marelične marmelade. V teoretičnem delu delavnice so bile predstavljene vsebine, vezane na spoznavanje različnih vrst marelic, njihove kemijske sestave in natančnega tehnološkega postopka izdelave marmelade.
Ker je marelica v Vipavski dolini izjemno priljubljen in cenjen sadež, smo v začetku meseca julija v Učnem centru Brje pripravili tudi teoretično in praktično delavnico na temo sušenja marelic. Udeleženci so se na prvem srečanju seznanili s pripravo in sušenjem sadja. Spoznali so, zakaj sadje sušimo, kako so sadje sušili včasih in kako ga sušimo danes. Predstavljeno je bilo tudi, katere vrste sadja so najbolj primerne za sušenje. Velik poudarek je bil predvsem na sadju, ki zori v poletnih mesecih. Vera Kodrič, ki je delavnico tudi vodila, je udeležence seznanila s postopki in vrstami sušenja sadja in s seboj prinesla tudi vzorce sadežev češenj, junijskih hrušk, različnih vrst fig in različnih vrst marelic. Poudarila je, da mora biti sadje, pripravljeno na sušenje, popolnoma zdravo, nepoškodovano in primerno zrelo. Sadje lahko sušimo z olupki ali olupljeno ter narezano na rezine, krhlje ali sušimo cele sadeže. Da se suho sadje najbolje ohrani, ga je potrebno hraniti v zaprtih steklenih kozarcih ali v celofan vrečkah ter v temnih prostorih, da ne izgubi barve. Tako shranjeno sadje lahko ohranimo za več let. Na delavnici je bilo mogoče poskusiti tudi sveže »budanjske marelice« in njihov okus primerjati med seboj. V teoretičnem delu srečanja so udeleženci pripravili marelice za sušenje tako, da so sveže sadeže razrezali na polovice, ga izkoščičili, položili gazo na pladnje ter nanje položili marelice. V sušilnici so temperaturo nastavili na 50 stopinj celzija za prvih 24 ur, potem pa glede na potek sušenja to temperaturo znižali za 10 stopinj celzija v nadaljnjih dveh dneh.
Da bi preverili, kako nam je uspelo sušenje marelic in kakšnega okusa so, smo se v Učnem centru Brje ponovno zbrali čez štiri dni. Ugotovili smo, da so bile marelice dobro posušene, kar so udeleženci tudi degustirali. Predavateljica je poskrbela, da so udeleženci suhe marelice poskusili tudi v sadnih rezinah. Prav tako so bile zelo okusne namočene v mareličnem žganju. Ob zaključku srečanja je bilo možno degustirati marelično marmelado, ki jo je predavateljica skuhala iz »budanjskih marelic«.
Zadnja leta je vse več zanimanja tudi za uporabo zelišč. Zato smo v Učnem centru Brje organizirali študijski krožek Zeliščna mavrica, kjer se udeleženci pogovarjajo in si izmenjujejo izkušnje s predelavo različnih zelišč. V sklopu teh srečanj smo tokrat pripravili tudi teoretično in praktično delavnico na temo predelave sivke, njene žetve in destilacije. Pod vodstvom Danice Gračan Jevtič je na njivi na Brjah potekala žetev sivke, udeleženci pa so se seznanili tudi s postopkom njene destilacije. Iz sivke so spletli tudi venčke in naredili okrasne šopke.
V zadnjem delu poletnih srečanj v Učnem centru Brje smo v avgustu pripravili teoretično in praktično delavnico na temo predelave breskev. Udeleženci so se pod vodstvom Blanke Samec v teoretičnem delu najprej seznanili z načini kuhanja breskove marmelade in postopki izdelave kašastega soka. V praktičnem delu smo pripravili breskovo marmelado in kašast sok iz breskev, ki jih je na svoji kmetiji predelal Šinigoj Ivan.
Svoje vtise o dogajanju v Učnem centru Brje so udeleženci strnili v naslednje misli:
Marjetka pravi: »Moji vtisi z delavnice sušenja sadja in kuhanja marelične marmelade so super. Bogate izkušnje predavateljic so še kako pomembne za nas udeležence, saj nam dodatno znanje še kako koristi.«
Danica je mnenja, da »so bile delavnice zelo profesionalno predstavljene. Posušeno sadje je ohranilo dober okus.«
Udeleženka Neda pravi: »To je bila moja prva izkušnja z žetvijo sivke. Znanje, ki sem ga pridobila me je vzpodbudilo, da bom v prihodnjem letu tudi sama poskušala vzgojiti nekaj grmičev sivke.«
Tako je bilo tudi to poletje zelo aktivno. Pridelava sadja, katere tradicija izhaja že iz časa 18. stoletja je v teoretičnih in praktičnih delavnicah znova privabila udeležence, ki bodo pridobljeno znanje zagotovo s pridom uporabljali. To je tudi eden od namenov programa v Učnem centru Brje, ki ga sofinancira Občina Ajdovščina. Znanje na Brjah bomo delili tudi to jesen, zato vabljeni, da se nam pridružite. Že 8. septembra pripravljamo predavanje Zorana Božiča z naslovom: Sadovnjak starih sadnih sort v sadovnjaku na Kojskem. Le teden dni kasneje, 15. septembra, pa bosta potekali teoretična in praktična delavnica na temo predelave grozdja (mošta) v sok.
Ksenja Sulič, Ljudska univerza Ajdovščina