Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteTe dni je minilo pet let od kar sta Matjaž Zgonik in Vito Semič dobila zamisel, da bi vinarje Vipavske doline gostom predstavljala na zabaven, drugačen predvsem pa na pristen način. Tako so nastali Winestronauti. Peti rojstni dan sta s prijatelji in podporniki praznovala v Jakulinih v hramu očeta vipavskega vinarstva Matije Vertovca.
V soboto dne, 24. marca so v društvu Endivja obeležili pet let njihovega udejstvovanja s praznovanjem v prelepem hramu Matije Vertovca. Winestronaut je večer zapeljal v koristno-prijetno smer in poleg skupnega druženja ob hrani in vinu, so spodbudili še debato o bodočem razvoju vinskega turizma v Vipavski dolini in širši okolici. Winestronaut misija pa seveda ostaja: trajnostna interpretacija lokalne vinske kulture ter razvoj vinskega turizma Vipavske doline in širše okolice.
Na večeru so predstavili preteklo delo petih let skozi diaprojekcijo fotografij, ki so v tem obdobju nastale. Po uradnem delu pa je potekalo skupno druženje, kjer so se vsekakor rodile nove ideje in zamisli za bodoča sodelovanja. Čestitke so deževale tudi na družabnih omrežjih, izpostavili pa bi čestitko, ki lepo opiše preteklo delo: »Čestitke ob obletnici. Veliko dela, volje, vztrajnosti, povezovanja in zaupanje se skriva za to uspešno zgodbo... (Eva Mermolja)«.
V petih letih sta Matjaž Zgonik in Vito Semič po vipavskih kleteh popeljala približno tisoč gostov z vsega sveta. Sodelujeta z več kot 30 vinarji iz Vipavske doline in dvema s Krasa. “Imamo krožni sistem, po katerem jih obiskujemo. Tako lahko vključimo več vinarjev,” je za Primorske novice pojasnil Semič. V trgatev so že povabili goste z Japonske, zanimiva je bila tudi skupina vojakov iz tujske legije, se spominja Zgonik: “Nakupili so za cel kombi steklenic vina. Ko sem jih spomnil, da gredo domov z letalom, so rekli, da ga bodo že prej spili.”
Na dogodek so se odzvali vinarji spodnje in zgornje Vipavske doline, partnerji, sodelavci, prijatelji, družine in drugi podporniki. V hramu Matije Vertovca je tekla dobra kapljica, pesem in spodbudne besede za nadaljnjo delo. Izkušnje iz prakse je na dogodku delil Primož Lavrenčič iz Burja Estate. “Bistvo vinarskega turizma so vinarji, na kar se velikokrat pozablja. Ne napovedujem svetle prihodnosti vinarjem in vinogradništvu. Napajamo se z optimizmom, ki ga vidimo pri peščici uspešnih vinarjev,” je pojasnil Lavrenčič, eden prvih, ki je sredi 90. let odpiral vrata vinu Vipavske doline v svetu. To ni dovolj za razvoj celotne regije, je poudaril: “Naloga drugih, uradnikov in politikov, je, da pomagajo tistim, ki jim gre prodaja nekoliko slabše in ki mogoče ne znajo tujih jezikov.”
Winestronautom seveda želimo še na mnoga leta in čim več zadovoljnih gostov.