Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteV okviru izbora najboljših restavracij v Sloveniji - The Slovenia Restaurant Awards pod sponzorstvom Diners Club za leto 2018 so na Fužinskem gradu v Ljubljani slovesno razglasili dobitnike priznanj najboljših regijskih restavracij in trojico absolutnih zmagovalcev nacionalnega izbora najboljših slovenskih restavracij za leto 2018. V samem vrhu najdemo tudi domačo Gostilno pri Lojzetu.
V izbor najboljših restavracij v Sloveniji pod sponzorstvom Diners Cluba je strokovna komisija tokrat po strokovnih kriterijih in osebnih izkušnjah predlagala 165 restavracij. Sledilo je glasovanje v okviru Chefs&Foodies Akademije, ki jo predstavljajo novinarji, kritiki, blogerji, strokovnjaki in ljubitelji s področja enogastronomije, vinarji, sommelierji in predstavniki različnih panožnih združenj, ter glasovanje javnosti prek spletne strani www.the-slovenia.com.
Skupaj so prispevali več kot 7000 glasov, na prireditvi pa so razglasili po deset najboljših restavracij v petih regijah - severno, južno, vzhodno, zahodno ter Ljubljano z osrednjo Slovenijo, so sporočili organizatorji izbora.
Naziv zmagovalec regije za leto 2018 so dobile Restavracija Strelec (Ljubljana z osrednjo Slovenijo), Gostilna Krištof (severna Slovenija), Ošterija Debeluh (južna Slovenija), Hiša Denk (vzhodna Slovenija) in Hiša Franko (zahodna Slovenija), ostali regijski finalisti pa so si prislužili naziv najboljše regijske restavracije.
V Zahodni Sloveniji so najboljše regijske restavracije Domačija Majerija, Gostilna Mahorčič, Gostilna pri Lojzetu, Hiša Franko, Hiša Torkla, Nejka in Uroš Klinec, Ošterija Klinec, Restavracija Dam, Restavracija Kendov dvorec, Restavracija Pikol.
Trojica Hiša Franko, Ošterija Debeluh in Pri Lojzetu pa si je prislužila naziv absolutnih zmagovalcev nacionalnega izbora najboljših slovenskih restavracij za leto 2018.
Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je poudarila, da je gastronomija eden ključnih stebrov slovenske turistične ponudbe. "Glavni motiv za prihod turistov je v čedalje večjem obsegu gastronomska ponudba, kar je obetavno, a hkrati polno izzivov," je dejala in spomnila, da je Slovenija pred kratkim postala kandidatka za evropsko gastronomsko regijo za leto 2021. To po njenih besedah priča, da je slovenska gastronomska zgodba šele v vzponu, z veliko potenciala in razvojnih priložnosti.
Seznam najboljših restavracij bo objavljen na uradni spletni strani izbora www.the-slovenia.com in v knjigi The Slovenia Restaurants, ki bo izšla jeseni 2018. Regijski zmagovalci in finalisti bodo predstavljeni obširneje, vse ostale restavracije pa bodo pridobile oznako kot "priporočene".
* Vir: STA
* Naslovna fotografija: Okusi Vipavske