Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteTurizem v Vipavski dolini je pred dnevi prejel še eno priznanje. Spletni portal Siol vsako jesen ocenjuje turistične kmetije, ki pri slovenskih jedcih v ospredje stopijo v obdobju martinovanja in kolin. Med najboljšimi desetimi najdemo kar dve iz ajdovske občine, turistična kmetija Arkade iz Črnič se je zavihtela čisto na vrh, šesto mesto pa zaseda Penzion Sinji Vrh.
Redkokje so turistične kmetije tako pomembna kategorija gostinske ponudbe kot v Sloveniji. Tudi zato ob prehodu poletja v jesen spletni portal Siol pripravlja tradicionalni izbor najboljših. Sicer velja, da so si v ponudbi hrane pogosto podobne, ne nazadnje velja, da je treba ponujati tipične lokalne ali, če hočete, domače dobrote. Razlike pa se pojavljajo v dodatni ponudbi, pa naj bodo to prenočišča ali možnosti rekreacije, ekstremnih športov, drugje zgolj upokojensko kolesarstvo.
Za ocenjevanje je ob hrani najpomembnejši dejavnik vino. Čeprav se Slovenija rada predstavlja kot vinska destinacija, se le redke kmetije, ki imajo tudi gostinsko dejavnost, odločajo za raznolik vinski izbor, še najraje strežejo svoja vina ali poceni sosedova vina. Pa še nekaj je, kar ob izboru ponavljajo vsako leto: izogibajo se gostiščem, ki jih je treba prositi, da sploh odprejo svoja vrata, pa še takrat najraje gostijo večje skupine. Vsaj dvakrat na teden morajo biti odprti za vse goste.
Turistična kmetija Arkade Cigoj
Na vrhu lestvice najboljših tako najdemo Turistično kmetijo Arkade - Cigoj v Črničah, pred dvema briškima kmetijama, Nejka in Uroš Klinec ter Ošterija Klinec. V obrazložitvi za prvo mesto ocenjevanja so pri Siolu zapisali: »Pri Cigojevih imajo lastna vrhunska vina in mesnine najboljših prašičjih pasem iz domače pridelave. Na mizo prinesejo daleč naokoli priznan pršut in serijo domačih, le malce prenovljenih jedi. V Črničah lahko prespite, domačo shrambo pa lahko oskrbite v njihovi trgovinici.«
Penzion Sinji Vrh
Šesto mesto je letos pripadlo Penzionu Sinji vrh na Kovku, z obrazložitvijo: »Turistična kmetija in planinski dom v enem je tudi gostišče, ki še vedno ponuja narezke, jote in golaže, a na nov, do modernega jedca prijazen način. Sestavine so lokalne - divjačina in domače meso, zelenjava in zelišča, žganice in solidna vipavska vina.«
Turistična kmetija Abram // Nanos
Na osmem mestu najdemo še eno gorsko kmetijo, Turistično kmetijo Abram: »Formulo za naval italijanskih in primorskih gostov so odkrili na Nanosu, kjer v velikih jedilnicah, poleti pa na prostem, strežejo množicam. Domači narezki, njoki, divjačina ... Zelo zmerne cene in ogled malega živalskega vrta z medvedom Mitkom na čelu zadovoljijo vse družinske člane.«
* Vir: Siol.net
* Naslovna fotografija: Siol.net