Velik uspeh vipavskih »žganjekuhov« na mednarodnem ocenjevanju žganj in likerjev
Da Vipavska dolina ni poznana le po zelo dobrih in uspešnih vinarjih, so v Slopah dokazali tudi tisti, ki se ukvarjajo z žganjekuho. Na mednarodnem ocenjevanju žganj in likerjev so kar štirje vipavski mojstri prejeli zlata priznanja za svoje izdelke. Čestitke.
Na mednarodnem ocenjevanju žganj in likerjev v Slopah, na katerem je sodelovalo kar 75 vzorcev, so letos priznanja prejeli tudi "žganjekuhi" iz Vipavske doline: Zdravko Bratož iz Podgriča - Zlato priznanje za zeliščni liker, Domč iz Žapuž - Zlato priznanje za Tropinovc Biodinamične tropine letnik 2019, Klemen Bizjak- posest Laske - Zlato priznanje za Tropinovec letnik 2018, ter Srebrno priznanje za Tropinovec letnik 2017, Darko Žgavc iz Budanj - Zlato priznanje Hruškovo žganje, Srebrno priznanje Slivovko, Zlato priznanje Borovi vršički, Bronasto priznanje za žganje iz marelic, Mirjam Bratož, Božičeva kmetija iz Podnanosa, Zlato priznanje za šipkov liker z damaščansko vrtnico.
Mednarodno ocenjevanje žganj in likerjev
Ocenejvanje je pripravil Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica - svetovalna služba Sežana, v sodelovanju z društvom proizvajalcev brkinskega slivovca in društvom proizvajalcev kraškega brinjevca. Pridelovalci so v ocenjevanje prinesli rekordnih 75 vzorcev, od tega 31 žganj in 44 likerjev.
"Kakovost je bila zelo visoka, napak skoraj ni bilo", je povedala predsednica strokovne komisije Milena Štolfa in dodala: “Dobro žganje je harmonično, prijetnega vonja in okusa, nas ne zapeče. Za to je potrebno poskrbeti za kakovostno surovino, nadzorovati potek fermentacije in posvetiti veliko pozornost destilaciji."