8. 5. od 15h do 17h: ČETRTKOV AFTERWORK
Ob četrtkih vas med tretjo in peto popoldne za prijetno sprostitev po službi razvajamo z dobrim pivom ali izbranimi vini, da pa bo druženje po službi še boljše, vam ob pijači postrežemo tudi prigrizek. Na pivo in vino v tem času velja 20 % popust, ob pijači postrežemo prigrizek.
11. 5. od 9h do 11h: Nedeljske OTROŠKE USTVARJALNE DELAVNICE
Vsako nedeljo od 9. do 11. ure vabimo starše in njihove otroke na otroške delavnice v Rustjevo hišo kruha. Otroci skupaj z animatorko ustvarjajo različne izdelke, starši pa lahko medtem v miru popijejo kavico in se posladkajo s sladko žemljo. Vstop je prost.
13. 5. od 9h do 11h: Knjižna srečanja ob kavici v sodelovanju z Lavričevo knjižnico
Knjižno srečanje ob kavici in sladki žemljici v sodelovanju z Lavričevo knjižnico v Ajdovščini. Vstop je prost.
13. 5. ob 19h: VOKALNI VEČER z učenci iz Šole petja Tjaše Fajdiga. Nastopata Maja Andlovec in Maša Ličen.
Tjaša Fajdiga je mlada, temperamentna Primorka, ki že od malih nog poje in pleše. Je magistra muzikalnega performansa ter diplomirana jazz pevka. Svoj talent je izpopolnila v Londonu na Kraljevi akademiji za glasbo, kjer je študiral tudi Sir Elton John, ki je še danes glavni podpornik in pokrovitelj akademije). Leta 2021 je tu tudi magistrirala. Tjaša Fajdiga je prva Slovenka, ki je bila v zgodovini Akademije sprejeta v program muzikala in zaradi izjemnega talenta v celoti štipendirana s strani Akademije.
Pred odhodom v London je svoje znanje petja izpopolnjevala na Konservatoriju za glasbo v Amsterdamu v programu jazz petje, poznamo pa jo tudi kot finalistko 7. sezone TV šova Slovenija ima talent iz leta 2018.
Tjaša trenutno deluje kot pevka, performerka ter profesorica petja, nastopanja in pravilnega dihanja. Najraje nastopa v svojih cabaret showih, kjer s petjem in plesom izžareva prezenco karizmatične, energične in neustavljive ženske, ki šele na odru resnično zaživi. Vstop je prost.
15. 5. od 15h do 17h: ČETRTKOV AFTERWORK
Ob četrtkih vas med tretjo in peto popoldne za prijetno sprostitev po službi razvajamo z dobrim pivom ali izbranimi vini, da pa bo druženje po službi še boljše, vam ob pijači postrežemo tudi prigrizek. Na pivo in vino v tem času velja 20 % popust, ob pijači postrežemo prigrizek.
16. 5. od 20h do 22h: Akustični večer: Duo Marc
Duo Marc ki ga sestavljata Snežka in Miloš, vas bo s svojo nežno glasbo popeljal skozi zlata 80. in 90. leta, z izborom slovenskih in tujih pop ter rock pesmi. Pridružite se nam na večeru nostalgije, romantičnih melodij in dobrot! Vstop je prost.
18. 5. od 9h do 11h: Nedeljske OTROŠKE USTVARJALNE DELAVNICE
Vsako nedeljo od 9. do 11. ure vabimo starše in njihove otroke na otroške delavnice v Rustjevo hišo kruha. Otroci skupaj z animatorko ustvarjajo različne izdelke, starši pa lahko medtem v miru popijejo kavico in se posladkajo s sladko žemljo. Vstop je prost.
20. 5. ob 19h: VOKALNI VEČER z učenci iz Šole petja Tjaše Fajdiga. Nastopata Ana Gregorič in Flora Krampac.
Vstop je prost.
22. 5. od 15h do 17h: ČETRTKOV AFTERWORK
Ob četrtkih vas med tretjo in peto popoldne za prijetno sprostitev po službi razvajamo z dobrim pivom ali izbranimi vini, da pa bo druženje po službi še boljše, vam ob pijači postrežemo tudi prigrizek. Na pivo in vino v tem času velja 20 % popust, ob pijači postrežemo prigrizek.
22. 5. ob 19h: Pogovorni večer: INDUSTRIJSKA DEDIŠČINA AJDOVŠČINE
Brez vode ni življenja, brez Hublja pa ne današnje Ajdovščine.
Zakaj je danes Ajdovščina industrijsko tako močno mesto? Zakaj so se skozi stoletja tu razvile tako raznolike dejavnosti, kot so živilska industrija, lesna industrija, tekstilna industrija in še mnoge druge? Kako so se podjetja rojevala, živela in kako umirala? Kakšno vlogo imajo pri tem vodotoki, še posebej Hubelj?
Vabljeni na pogovorni večer, ki bo potekal 22. maja ob 19hv Rustjevi hiši kruha, na katerem bosta naša sogovorca – dr. Ines Beguš Bavcon in Jožef Krečič – odstrla pogled v preteklost in nam razkrila podrobnosti razvoja industrije v Ajdovščini ter vpliv vodne moči Hublja kot vira energije za razvoj tako zelo različnih proizvodnih dejavnosti. Sprehodili se bomo skozi tok časa in mimo toka reke, vmes pa spregovorili o fužinah, Palah in hidroelektrarni, o Lipi in Papirnici, o Jochmannovem mlinu in današnjem Mlinotestu, o Iki in Tekstini… in številnih drugih imenih industrijske dediščine, ki so se ohranila v spominu mesta in njegovih ljudi.
Z nami bosta: dr. Ines Beguš, kustosinja zgodovinarka iz Goriškega muzeja in raziskovalka industrijske dediščine v Vipavski dolini, in Jožef Krečič, ljubiteljski zgodovinar na področju mlinarske in pekarske dediščine Vipavske doline. Vstop je prost.
25. 5. od 9h do 11h: Nedeljske OTROŠKE USTVARJALNE DELAVNICE
Vsako nedeljo od 9. do 11. ure vabimo starše in njihove otroke na otroške delavnice v Rustjevo hišo kruha. Otroci skupaj z animatorko ustvarjajo različne izdelke, starši pa lahko medtem v miru popijejo kavico in se posladkajo s sladko žemljo. Vstop je prost.
27. 5. ob 19h: VOKALNI VEČER z učenci iz Šole petja Tjaše Fajdiga. Nastopata Lena Jerončič in Katarina Pirc.
Vstop je prost.
30. 5. od 17h do 20h: Kulinarični tečaj z Erikom Bačarjem: Popolni hamburgerji od A do Ž
Ekskluzivno v sodelovanju z ŽAROVNIJAMI: Pripravite se na pravo kulinarično avanturo, ki jo bomo skupaj z ekipo Žarovnije spremenili v nepozabno izkušnjo za vse čute! Če ste ljubitelji dobrega mesa, ognja in pivske kapljice, tega dogodka enostavno ne smete zamuditi.
Kaj vas čaka?
- Priprava domačega testa in peka mehkih, zračnih bombetkSkrivnosti odličnih burger omak in priprava sveže, hrustljave zelenjaveSpoznavanje pravih kosov mesa – kako jih izbrati, zmleti in oblikovatiPriprava klasičnih in “smash” burgerjevPeka na vrhunskem Kamado Bono žaru nad ogljem, v duhu pristne BBQ kultureDegustacija izbranih kraft piv lokalne pivovarne – popoln par za vsak burger
V sodelovanju z mojstri ognja – Žarovnije, ki bodo z vami delili svoje znanje, trike in navdušenje nad peko na žaru! Za koga je tečaj? Za vse, ki radi dobro jeste, uživate v pripravi hrane in želite odkrivati nove okuse – od začetnikov do žar entuziastov. P.S.: Vse, kar ustvarimo, tudi pojemo – ob druženju, dobri hrani in kapljici nečesa posebnega.
Cena: 80€ / osebo (v ceno je vključena tudi ena pijača na osebo). Za udeležbo je nujna predprijava, saj je število mest omejeno na 15 oseb. Več informacij in prijave na prostordozivetij@rustjevahisa.si
O mentorju: Erik Bačar, ki prihaja iz Vipavske doline, je velik entuziast peke z drožmi in soustanovitelj D(r)oživetja, šole peke z naravnim kvasom. Po izobrazbi sicer ni pek, vendar pa si je v teh letih s prebiranjem literature in treningi pridobil ogromno izkušenj in bogato znanje. Njegova želja je, da bi se nekega dne govorilo o kruhu, tako da ne bi bilo treba dodati, da je narejen z drožmi in brez industrijskega kvasa. O kruhu, kot so ga pekli naši predniki. Sodeluje z največjimi strokovnjaki, od znanstvenikov do pekov ter strastnih ljubiteljev na področju prehrane. Erik je človek, ki ga je navdušenje do peke popeljalo v take globine, da si ga drznemo označiti za pomembnega poznavalca tega področja v Sloveniji, čeprav je to le nekaj, kar počne v prostem času.
* Vir in fotografije: Rustjeva hiša kruha