Ajdovščina je med vikendom gostila že šesto izvedbo največjega slovenskega festivala testenin – Pašta Fešto, ki sta ga tudi letos pripravila Mlinotest in Društvo ljubiteljev pašte. Lavričev trg in okolica so se znova spremenili v eno najlepših slovenskih kulinaričnih prizorišč, kjer je dišalo po domači ajdovski pašti, kreativnosti in dobrem vzdušju. Letos so vrhunski kuharski mojstri postregli z več kot 1300 kilogrami testenin, pripravljenimi v več kot 20 različnih kulinaričnih receptih. Med ustvarjalci jedi so bila tudi tokrat prepoznavna imena slovenske kulinarike, od obrazov z naslovnic in televizijskih ekranov do renomiranih šefov in lokalnih virtuozov iz Vipavske doline.
Med njimi letošnji MasterChef tekmovalci Jure Kirbiš, Matic Maček in Dan Prohart; nosilec Michelinove zvezdice Jorg Zupan, chef Marko Stankovič iz Bistro Štorja, ki se ponaša s tremi kapami Gault&Millau, svetovni podprvak v kuhanju testenin Matjaž Cotič, mojstrica Julijana Krapež, fantje iz gostilne Krhne, Turistične kmetije Lisjak, ekipa iz picerije Porka Eva in številnih drugih vrhunskih kuharjev, ki so razvajali tako s tradicionalnimi kot tudi drzno sodobnimi krožniki z domiselnimi recepti in edinstvenimi kombinacijami okusov.
Festival testenin z novimi poglavji
Sobotna Pašta Fešta je prvič postregla tudi z dvema kulinaričnima novostma. Na stojnici Masterchef tekmovalca Adama Šerca so obiskovalci lahko okušali Mlinotestove azijske polnjene testenine gyoza, v treh edinstvenih različicah: z nadevom iz kislega zelja in jurčkov, s sojo in tartufi ter z gobami in zelenjavo. Navdušenje nad prepletom azijskih okusov, ki jih po originalnih recepturah izdelujejo v Novi Gorici, je bilo izjemno. Druga letošnja posebnost je bila stojnica Šturskih gurmank, zmagovalk lanskega tekmovanja Mlinochef. S pomočjo skupine učencev iz OŠ Šturje sta pripravili lastne testeninske jedi in s tem pokazali, kako pomembno vlogo ima Mlinochef pri spodbujanju kulinarične ustvarjalnosti med najmlajšimi. Njuna prisotnost je simboličen dokaz, da znanje in strast, pridobljena na tekmovanju, ne ostaneta le v šolskih učilnicah.
Obiskovalcev je bilo tudi letos več tisoč – mnogi domačini, še več pa gostov iz vseh koncev Slovenije. Pašta Fešta je namreč že dodobra zasidrana kot ena najokusnejših in najbolj sproščenih kulinaričnih prireditev pri nas. "Že šestič zapored dokazujemo, da Slovenci obožujemo dobro pašto in da znamo tudi kulinariko praznovati z nasmehom. Vsako leto nas je več – tako ponudnikov kot obiskovalcev –, kar nas izjemno veseli," je povedal Jernej Murn iz Mlinotesta.
Poleg testeninskih specialitet je bila letos izjemno pestra tudi ponudba lokalnih vinarjev in pivovarjev, ki so skrbno izbrane pijače združili z jedmi in obiskovalcem ponudili še eno dimenzijo okušanja. V sodelovanju z vinskimi kletmi iz Vipavske doline in okolice ter lokalnimi pivovarnami so obiskovalci lahko okušali avtentične primorske okuse v popolni spremljavi. Dogajanje je dopolnjeval bogat spremljevalni program – Iztok Gustinčič je poskrbel za hudomušne nasmeške prek celega dne, obiskovalce pa so z glasbo v živo zabavali kar trije ansambli – Ne joči pevec, Aufbiks in Suho cvetje, ki so poskrbeli, da je bilo dogajanje privlačno za vse generacije.
Organizatorji so že namignili, da se ideje za sedmo edicijo že kuhajo – v slogu dobrega recepta, ki se vsako leto izboljša.
* Vir in fotografije: Mlinotest