Naša pot se je začela z zemljevidom Slovenije. Otroci so barvali slovensko zastavo, listali knjige, iskali zanimivosti o naši domovini ter jih tudi naslikali. Spoznali so nekaj slovenskih ljudskih junakov, poslušali ljudsko glasbo, peli in plesali. Poseben čar so imele tudi zgodbe.
V drugem delu smo raziskovali naše domače mesto Ajdovščino. Odkrili smo podjetje Mlinotest, spoznali njegovo dolgoletno tradicijo in si ogledali izdelke v njihovi trgovini. Od tam smo prešli na pogovor o moki: od kod pride, kaj vse lahko iz nje pripravimo in kako je vpeta v slovensko kulinariko. Otroci so izdelali široke rezance, ki so jih odnesli domov in jih skupaj s starši tudi skuhali.
Poseben dan je bil, ko nas je obiskala naša kuharica Jožica in nam predstavila kobariške štruklje. Skupaj z otroki smo jih pripravili in bili navdušeni nad njihovim okusom. Razmišljali smo, kako bi jih predstavili drugim. Rodila se je ideja o zgodbi. Nastala je prav posebna pripoved z naslovom Pastirčkovi štruklji, v katero smo vključili tudi recept, da si bo lahko vsak pričaral okus te sladke slovenske dobrote.
Skozi projekt smo spoznali, da je Slovenija majhna, a zelo bogata dežela. Tako po kulturni kot kulinarični plati. Najmlajši pa so znova dokazali, da je radovednost najboljši vodič v svet znanja, povezovanja in razumevanja.
* Vir in fotografija: Urška Krašna