Grozdje ne odhaja s trgatvijo. Ste vedeli, da so nekoč zrelo grozdje skrbno shranjevali še pozno v jesen? Gospodar je ob trgatvi odrezal nekaj "šparonov", delov trte skupaj z zdravimi grozdi, in jih shranil v primerno suh prostor. Grozdje se je skozi čas malce osušilo, jagode pa so bile iz tedna v teden bolj sladke. Pravi mojstri so, tako pripoveduje ustno izročilo, nekaj grozdov včasih uspeli ohraniti vse do božičnega večera. Danes se ob koncu leta sladkamo drugače, sladko grozdje pa v tednih po trgatvi še vedno tekne. Tudi na Ajdovski tržnici ga lahko še najdemo, tako kot domače sire. Primerno zreli po nekajmesečnem staranju so v kombinaciji s sladkim domačim grozdjem prava poslastica. Obiščite stojnice lokalnih sirarjev in ne prezrite, da se sezona svežih kozjih in ovčjih sirov izteka, še vedno pa so na voljo starani siri. V razkošju domačih kravjih sirov lahko uživamo vse leto in k sreči imamo v Vipavski dolini nekaj odličnih ponudnikov mlečnih izdelkov. Idej za kombiniranje z drugimi domačimi dobrotami pa tudi zlepa ne zmanjka. Morda boste tokrat poskusili katerega od zelenjavnih namazov. Še malce svežega kruha, pa bo vse nared za kulinarično jesensko razvajanje.
Jesenske sladkosti si lahko pričaramo tudi drugače. Bi spekli domač štrudelj? Na stojnicah boste našli različne sorte jabolk. Tudi vsi, ki se na krožniku najbolj razveselite suhih mesnin, boste na Ajdovski tržnici vedno našli nekaj zase. Bogata ponudba domačih salam, pancete, klobas in drugih mesnih dobrot, pripravljenih po tradicionalnih recepturah, je ena od stalnic naše male, a po kakovosti ponudbe odlične tržnice.
Druga sobota na Ajdovski tržnici zato vabi, da v soboto, 11. oktobra, med 7. in 12. uro na stojnicah poiščete grozdje, sire in druge lokalno pridelane dobrote. Kot običajno boste na stojnicah in v trgovini Vitaminček našli tudi svežo sezonsko zelenjavo. Ponudba je v tem letnem času res bogata.
Se vidimo na Ajdovski tržnici!
URNIK TRŽNICE
četrtek 7.00 – 12.00
sobota 7.00 – 12.00
* Vir in fotografija: Ajdovska tržnica