Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteDvorec Zemono je bil prejšnji konec tedna ponovno prizorišče festivala Okusi Vipavske. Letošnji festival, že trinajsti po vrsti, je znova ponudil presežke na vseh področjih. Kljub ne najlepšemu vremenu ga je obiskalo veliko število ljubiteljev vipavskih vin in kulinarike, ki so se v dveh dneh dodobra naužili dobrot iz Vipavske doline in se obenem tudi marsikaj novega naučili. Več v obširni fotogaleriji.
Festival Okusi Vipavske, ki ga vsako pomlad v sodelovanju z vipavskimi vinarji organizira Razvojna agencija Rod iz Ajdovščine so letošnji vrhunec doživeli prejšnji vikend v čudovitem okolju dvorca Zemono. Vina iz več kot štiridesetih vipavskih kleti, vrhunska kulinarična ponudba, delavnice, glasba, vipavska tržnica, zanimivi gostje, okrogla miza, predvsem pa zadovoljni obiskovalci so zaznamovali tudi tokratni festival.
Kdor je ljubitelj vrhunskih vin in teh je vsako leto več se redno udeležuje številnih festivalov, tako doma kot v tujini in mnoge je tokrat pot odpeljala v Vipavsko dolino. Festival je tudi letos s ponudbo presenetil, saj so se mu, poleg tradicionalnih vinarjev, pridružili še številni ustvarjalci. Organizatorji (Razvojna agencija Rod Ajdovščina) je v sodelovanju z uveljavljenimi gostinci v dolini poskrbela, da so se pletle zgodbe vrhunskih mojstrov vse od zgornje Vipavske do Ajdovščine in vzdolž cele poti ob reki Vipavi, obrobja Krasa do reke Soče. Piko na i izvrstni kulinariki, pa so dodali Tomaž Kavčič, Rudi Štefan iz restavracije Pelegrini iz Šibenika, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico, ter Teo Fernetić, ki kuha v izvrstni restavraciji San Rocco v kraju Brtonigla v hrvaški Istri. Ponedeljkovo kosilo, ki se ga je udeležilo skoraj 100 gostov je predstavljalo gurmanski presežek in je hkrati dokaz, da lahko naša dolina sprejme tudi najzahtevnejše kulinarične goste.
Ponedeljkovo festivalsko popoldne je zelo zaznamovala tudi okrogla miza, na kateri so gostje razpravljali o etiki gostinstva in pomenu gastronomije za trajnostni razvoj turizma Vipavske doline in regionalnega razvoja.
Osrednji vinsko kulinarično dogodek na Vipavskem se bo sicer resnično iztekel konec tega tedna, 19. maja, ko se bo zaključil tudi kulinarični mesec, v katerem je 18 gostiln in restavracij v Vipavski dolini svojim gostom ponudilo posebne vipavske festivalske menije.
* Fotografije: Jan Čermelj & Jure Makovec