Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Čas je za tekaški spektakel v Vipavski dolini - Ultra trail Vipava Valley ter Majski tek

Tekaški spektakel v Vipavski dolini se približuje, odštevanje se je začelo, saj se bliža četrti Ultra Trail Vipavska dolina, ki je največji mednarodni Ultra trail dogodek v Sloveniji, obenem pa tudi 15. Majski tek v Ajdovščini. Organizatorji in prostovoljci se veselijo preko 700 tekačev iz 22 držav, ki bodo obkrožili našo Vipavsko dolino. Priprave so na višku. Vabljeni ob progo, spodbujat udeležence.

Trenutno aktivno poteka čiščenje in urejanje proge, odstranjevanje podrtega drevja, označevanje proge ter priprava okrepčevalnic, kontrolnih točk ter startnih in ciljnih prostorov. Vse domačine prosimo, da ne uničujejo truda organizatorjev in mnogih prostovoljcev. Ves  material bo po prireditvi pobran v nekaj dneh. Tudi tekači so že nestrpni, saj so se mesece načrtno pripravljali in zdaj komaj čakajo start, ko se bodo pognali tekaški avanturi nasproti in uživali v teku, naravi, druženju, čudovitih razgledih in premikanju lastnih meja.

Na startu kraljevske proge z 106 km v Grajskem obzidju v Ajdovščini ob 6ih bo 230 ultrašev, ki bodo obkrožili Vipavsko dolino in pri tem naredili 5550 višinskih metrov. Poleg posameznih tekačev je prijavljenih tudi sedem tričlanskih štafet. Pred startom je nujna strategija boja, zato vsi tekači, spremljevalci in navijači, vabljeni od 5ih naprej v Kavarno Ave na 'Ajdovskemu placu'.

Na 50 km trasi se bo ob 8ih v srednjeveški vasici Vipavski Križ 190 tekačev pognalo na progo, ki se pred Vrtovčami pridruži kraljevski trasi. Če ste nestrpni in bi radi okusili Vipavsko dolino pred startom pa se dobimo v trgovini in baru Dobrote Vipavske doline v Vipavskem Križu že zjutraj.

Krajša, 30-kilometrska, trasa zaključuje krog okoli Vipavske doline s strmim vzponom na Nanos. Ta je letos novost, saj nadomešča 25 km traso in šteje za državno prvenstvo v gorskem maratonu ter predstavljala izbirno tekmo državne reprezentance za svetovno prvenstvo na Poljskem. Zato vsi navijači vabljeni na Goče, kjer bo start ob 10ih, da pospremimo rekordno število najboljših slovenskih in tujih 280 tekačev.

Ultramaraton Vipavska dolina 2017

Na prireditvi sodeluje preko 300 prostovoljcev in vsi želimo širši svetovni javnosti odkriti naravne lepote naše Vipavske doline, jim pokazati našo srčnost, primorsko trmo, sodelovati pri izzivih tekačev ter tako prispevati k skupni promociji, predvsem z namenom za kvalitetnejše bivanje v najlepši dolini na svetu. Verjamemo, da bodo boji ultra gorskih tekačev poskrbeli za izjemno popestritev že tako prekrasne majske kulise v Vipavski dolini. In predvsem verjamemo, da bo tekaška pustolovščina nepozabna in bodo vsi tekači ob zagreti pomoči prostovoljcev ter navijačev zmogli fizične napore ter bodo premagali vse nepredvidljive in avanturistične dogodivščine. So namreč trenutki, ko vremenske razmere, bolečine, ožuljnine, neprespanost, utrujenost, burja, kamnita podlaga, želodec, krči, borba s samim seboj, morda tekaču predstavljajo nemogoče razmere. A mi bomo navijali za vse in tako bodo tekači izkusili, kaj vse je zmožno telo, glava in odkrili novo strast življenja.

Vabimo vse navijače naj tekače spodbujajo na startih, ob progi, ter v cilju. Prav tako bo omogočen prenos v živo iz ciljnega prostora ter prenosi na posameznih markantnih kontrolnih točkah, kot je na primer točka vrh Nanosa – Pleša. Med dirko lahko tekmovalce stalno spremljate tudi na spleti platformi www.sportotime.com.

Več informacij o dirki najdete na www.ultratrail.si.

Otvoritev dogodka bo v petek, 11. maja ob 18.30 na kampu Tura in sicer s predavanjem legendarnega slovenskega ultraša Petra Macuha, ki mu vsaka ekstremna tekaška preizkušnja daje novo motivacijo, energijo in obarva nepozabne trenutke življenja. Zaključek prireditve bo v nedeljo 13. maja, ko bomo navijali tud za najmlajše na otroških tekih ter podelili priznanja najboljšim na kraljevski trasi.

Majski tek 2017 Ajdovščina

Letos je najkrajša razdalja prireditve Ultra Trail Vipavska dolina, tradicionalni Majski tek, ki poteka to soboto s štartom ob 11h na Policah. Prijave na tek so možne še v soboto pred tekmo, tako, da vas tekaško vzdušje še lahko premami in se odločite za akcijo. Tekaško prireditev bodo sprva začali najmlajši z razdaljami med 300 in 2000 m ob 11 uri pa bo kot rečeno potekal tek za odrasle na razdalji 11 km. Ta poteka v okolici mesta Ajdovščina. Proga je zasnovana tako, da udeleženec začuti lepote narave, obdane z gorovjem ter se dotakne starega zgodovinskega jedra z ohranjenim rimskim obzidjem. Tekači se bodo povzpeli po asfaltni in gozdni poti vse do izvira reke Hubel,j ter ob reki nadaljevali pot v mestno središče. Zaključek 10.800 metrov dolge proge in premaganih 150 m višinske razlike, je v športnem parku Zavoda za šport Ajdovščina.

Občanom in občankam Ajdovščine sporočamo, da bodo med prireditvijo postavljene začasne popolne zapore med 11:00 in 13:00. 

Začasne popolne zapore posameznih odsekov lokalnih cest in javnih poti:

  • Ajdovščina-Gorenje-Brod,
  • Cesta-Lokavec,
  • pot v Grivče,
  • pešpot Trnje-Lavričev trg,
  • Prešernova-Lavričev trg-Gregorčičeva ulica,
  • Cesta 5. maja,
  • Povezovalna cesta mimo srednje šole Veno Pilon, lokalnih krajevnih cest Quiliano-cesta na Gradišče in javnih poti Brith-novo naselje-Paljk
  • Paljki-Kovač,
  • pot ob Lokavščku

Vse aktualne informacije o zaporah cest in obvozih lahko najdete na spletni strani www.ajdovscina-promet.si/ pod prireditvijo Majski tek. Vabljeni k spremljanju tekmovanja in spodbujanju tekačev in tekačic!

Čaka nas prelep in nepozaben adrenalinski vikend, bodite z nami – ne bo vam žal!

 

Lokalne Ajdovščina

#tek, #šport, #vipavskadolina

Kolofon