Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Tretji kolesarski maraton je uspešno pod streho

Na lepote in izzive Vipavske doline so se številni tekači že navadili, vse bolj pa pridobiva na popularnosti tudi kolesarski maraton, ki so ga organizatorji tokrat pripravili že tretjič. Več kot dvesto kolesarjev se je v šibki burji in soncu spopadlo s tremi različnimi trasami, na najzahtevnejši je slavil Luka Tavčar.

Na startu MTBVV v Ajdovščini vseh treh disciplin s kilometri 27 km, 44 km in 66 km je bilo več kot 200 gorskih  kolesarjev. Kolesarji so po skupinskem štartu najprej vozili v počasnem tempu skozi Ajdovščino za vozilom Gorsko reševalne službe, predno so prešli na tekmovalni tempo. Najkrajša MTBVV27 je prikazala vse lepote Vipavske doline in tudi najmlajšim ob spremstvu strašev omogočila nepozabno doživetje. Na stopničkah so bili Denis Dodič (Mtb Slavnik), Domen Prosen (Focus Rider) ter Enrico Radovini (XCTeam Trieste), med ženskami pa MARINA NOVEL, VESCOVO DORIS ter CHERIN SILVANA  vse iz kluba XCTeam Trieste, ki je na tej dolžini tudi dominiral poleg domačega kluba Izvir Vipava.

Pohvalimo lahko predvsem mladino in mlajše člane, ki so vztrajali vse do konca in dosegli odlične čase. Ker jim je po dolini burja pihala v prsa, so mnogi sklenili, da bodo v prihodnje nekaj treningov naredil prav v Vipavski dolini, da se burje vsaj malo privadijo. Številni spremljevalci pa so med tekmo čas izkoristili za pohod proti Otliškemu oknu ali na Škov.

Proga s 44 km MTBVV44 je predstavljala za kolesarje pravi izziv preko Vipavskih gričev. Tu je bila konkurenca najmočnejša s 115 udeleženci, ki so se preko Vipave zapeljali do Sv. Miklavža, spustili v Podrago, Manče, se povzpeli na Goče ter preko Erzelja spustili v Gaberje. Za konec so imeli vzpon proti Vrtovčam ter preko Tevč do Uhanj ter mimo bisra, Vipavskega križa. V Ajdovščino je prvi prikolesaril italijanski kolesar Daniel Pozzecco, kot drugi pa Simone Sandri iz Team Eppinger, tretji pa je bil Blaž Alič in Škofje Loke.

Pri ženskah pa so vse tri stopničke ostale v slovenskih rokah, saj je 40 min pred konkurenco prišla v cilj Anja Lamovec (Škofa Loka), druga in tretja pa domačinki Mateja Simonič (Prtiskovci), Senja Stres (Kamplc Racing Team).

Kraljevski krog v dolžini 66 km nad Vipavsko dolino je ponujal pravi epski izziv, ki ga je po pričakovanjih osvojil Luka Tavčar (Calcit bike team) z neverjetnim časom 2:56 min. Luka je pohvalil tekočo progo, na katerih je neverjetno užival, predvsem v spustu Pahor traila. Naporen je bil predvsem zadnji vzpon iz Kamenj preko Stomaža do Predmeje in spust po Resljevi poti. Burja, ki je bila zjutraj kar močna, jih ni motila, jesenske barve pa so dodale mavričnost celotni, lepo označeni progi. Drugo in tretje uvrščeni Petar Karadža (KK ZAVRŠNICA) ter Uroš Breški (KK DJAK) sta prišla v cilj v nekaj sekundnem razmahu, odločilen pa je bil predvsem zadnji vzpon, na katerem je Uroš sestopil iz kolesa. Tudi ženska zmagovalka Teja Plantak je bila navdušena in je obljubila, tako kot mnogi, da se na MTBVV še vrne.

Organizatorji, ekipa MTBVV, so bili zelo zadovoljni nad izvedbo 3. MTBVV in predvsem številčno udeležbo. Največ je bilo Slovencev, med katerimi je bilo veliko domačinov in tudi kolesarjev iz italijanskih klubov sosednjih pokrajin. Veseli jih, da so vsi kolesarji v Vipavski dolini prepoznali potencial doline in okoliških hribov, saj res ponujajo tehnično bolj ali manj zahtevne vzpone in adrenalinske spuste. Kolesarjem so obljubili, da jih bo, poleg nadgradnje, prihodnje leto ponovno pričakala Vipavska kulisa z neverjetnimi razgledi. Posebna zahvala gre občini Ajdovščina za podporo ter seveda tudi društvom in prostovoljcem na kontrolnih točkah ter okrepčevalnicah, saj brez njih izvedba ne bi bila mogoča.

Kolesarski maraton Vipavska dolina 2018

Vse rezultate najdete na TEJ POVEZAVI.

Zmagovalec najdaljše preizkušnje, Luka Tavčar, je takole pokomentiral nedeljsko dogajanje v Vipavski dolini: "Na MTBVV sem tekmoval prvič, čeprav sem imel željo tu nastopiti že v prejšnjih izvedbah. Letošnjo izvedbo je v dobršni meri zaznamovala burja, ki je prve kilometre narekovala vožnjo v strjeni koloni. Italijan Pozzecco iz srednje trase je prvi krenil iz skupine in po mojem priključku sva skupaj nadaljevala do klancev pred Erzeljem, kjer sem naredil nekaj razlike. Preostanek tekme sem kontrolirano odvozil sam, kljub temu pa mi je pozornost dvakrat nekoliko padla in sem na kratko zašel s proge. Maraton je sicer prijetno razgiban, z zanimivim vzponom na Predmejo in nekaj lepimi traili, ponuja pa tudi obilo priložnosti za neželene defekte ob prehitrih spustih."

Fotogalerija: Bogdan Čučič

Fotogalerija: Mateja Pinosa

Kolesarski maraton Vipavska dolina 2018

Foto: Mateja Pinosa

Foto: Mateja Pinosa

Foto: Mateja Pinosa

Foto: Mateja Pinosa

Foto: Mateja Pinosa

Foto: Mateja Pinosa

Foto: Mateja Pinosa

 

* Fotografije: Bogdan Čučič & Mateja Pinosa

Lokalne Ajdovščina

#šport, #kolesarstvo, #fotogalerija, #vipavskadolina

Kolofon