Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Borza lokalnih živil Vipavske doline je prava ideja

Novost v letošnjem sklopu kulinaričnega meseca Okusi Vipavske je borza lokalnih živil Vipavske doline. Ta je prvič potekala včeraj, v veliki sejni sobi Območne obrtne zbornice v Ajdovščini. Na njej so kmetje (pridelovalci) predstavili lokalnim gostincem načrtovano letošnjo pridelavo. Po besedah enih in drugih gre za zelo dobrodošlo novost.

Prva borza lokalnih živil Vipavske doline je bila na sporedu včeraj, v veliki sejni sobe Območne obrtne zbornice Ajdovščina. Namen dogodka je bilo sklepanje naročil za dostavo lokalno pridelanih živil in še posebej sklepanje konkretnih dogovorov za načrtovano pridelavo in predelavo v letu 2019. Vsak ponudnik oz. pridelovalec je imel svojo mizo, za katero se je predstavil, k njemu pa so pristopali potencialni kupci – gostinci. Namen teh sestankov je bilo vzpostaviti čim več stikov in izmenjati informacije o ponudbi in povpraševanju. Na prvem tovrstnem dogodku se je na enem mestu povezalo več kot 20 kmetov, pridelovalcev in predelovalcev živil in podobno število gostinskih ponudnikov.

Tanja Krapež iz razvojne agencije ROD, ki je pripravila prvo borzo lokalnih živil je takole komentirala odločitev za dogodek; "Namen borze je obogatitev kulinaričnega meseca Okusi Vipavske, ki bo letos potekal od 22. aprila do 19. maja, v številnih restavracijah Vipavske doline. Poseben namen dogodka pa je seveda sklepanje naročil in konkretnih dogovorov za dostavo lokalnih živil, pridelanih v Vipavski dolini. Želimo si, da bi dogodek postal tradicionalen."

Borza lokalnih živil Vipavske doline.

Pobuda za tesnejše sodelovanje z gostinci v Vipavski dolini je sicer prišla iz Društva rejcev drobnice Goriške in Vipavske, kjer ugotavljajo, da mlado jagnjetino pretežno prodajajo tujim kupcem, sodelovanja z domačimi gostinci pa je zelo malo, oziroma skoraj nič. Kot poudarja predsednik društva Damijan Orel je povpraševanje največje okoli velike noči, kar pomeni, da so zelo omejeni, obenem pa želijo z ovčjimi mlečnimi izdelki prodreti tudi na jedilnike gostiln v Vipavski dolini. Podobno ugotavljajo tudi ostali pridelovalci lokalnih živil, ki si želijo krog svojih strank še razširiti in zato je tovrstna borza prava ideja in priložnost za tesnejše lokalno sodelovanje.

Borza lokalnih živil Vipavske doline.

Tudi gostinci pozdravljajo skupno pobudo Občine Ajdovščina, Območne obrtne zbornice in Razvojne agencije ROD. Mnogi izmed njih namreč na svojih jedilnik že ponujajo domače proizvode, saj si vse več strank na svojih krožnikih želi prav lokalno hrano. Denis Ibrišimović iz vipavske gostilne Podfarovž, je takole, za Primorske novice, pohvalil včerajšni dogodek “Zadovoljen sem, saj sem sklenil več dogovorov in ugotovil, da lahko nekatere sestavine, ki sem jih doslej težko dobil, kupim v Vipavski dolini. Toliko dobrih stvari imamo v dolini, ampak ljudje tega ne cenijo in kupujejo poceni živila iz Avstrije, Italije, kar ni prav. Gostje si zaslužijo sveže in lokalno pridelane stvari.

Borza lokalnih živil Vipavske doline.

Borza lokalnih živil Vipavske doline je sicer le eden izmed ukrepov Občine Ajdovščina za spodbujanje pridelave. Občina je obenem v letošnjem razpisu povečala subvencije za urejanje trajnih nasadov in odprla dodatne možnosti za vlaganje v vrtnarstvo. Pomaga pa tudi javnim zavodom s pripravo takšnih razpisov, da imajo kmetovalci neposredni dostop do prodaje v njih, žal pa se zaenkrat še pojavljajo težave s stalnostjo in premajhno ponudbo.

Borza lokalnih živil Vipavske doline.

 

* Fotografije: Razvojna agencija ROD Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#gospodarstvo, #vipavska dolina, #ROD, #kmetijstvo

Kolofon