Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Prenovljeni Majski tek za uvod Festivala teka v naravi

Kot že velikokrat je tudi letošnjo izvedbo Majskega teka v Ajdovščini zmotilo slabo vreme. A to ni zmotilo številnih tekačev in tekačic, ki so se ob odlični organizaciji, tokrat prvič spopadli tudi z različico Sky run. Na krajši razdalji sta si zmago pritekla Marko in Petra Tratnik, na daljši in težji pa sta svojo kakovost dokazala Jošt Lapajne in Lucija Krkoč.

Celotedenski Festival teka v naravi, ki se bo v Vipavski dolini odvijal od 5. do 9. maja in je namenjen športnim navdušencem in ljubiteljem narave vseh generacij, se je pričel s tradicionalnim Majskim tekom Ajdovščini. Organizator, Zavod za šport Ajdovščina, se lahko tudi tokrat pohvali z odlično organizacijo in bogatim spremljevalnim programom, a žal je znova zmanjkalo malce sreče z vremenom. Pa nič zato, na štartu v Ajdovščini se je zbralo več kot 100 tekačev in tekačic, prišteti pa je potrebno še okrog 70 otrok, ki so so najprej pomerili na krajših razdaljah.

Fotografija: Robert Ferjančič

Glavna novost letošnjega Majskega teka je bil Sky run, daljša in težja različica klasičnega Majskega teka, ki po novem nosi ime City run. Udeleženci Sky run-a so morali priteči prav do vrha Gore, do Otlice in se spustiti nazaj v dolino, tako da je šlo že za pravi gorski tek, z 800 metri višincev in 16 kilometri poti. Najhitreje med moškimi je z zahtevno traso opravil Jošt Lapajne, (1.19:36) nekdanji član slovenske reprezentance v gorskih tekih.  Da je še vedno v vrhunski formi dokazuje njegova prednost skoraj šestih minut pred najbližjim zasledovalcem, Simonom Strnadom. Na odlično tretje mesto se je zavihtel domačin Elis Filipić. Mesto za njim se je uvrstil Andi Mamić, ki mu je bil tek dobra priprava pred izivom na 100 milj, ki ga čaka prihodnji vikend.  Med njiju se je urinila Lucija Krkoč, najhitrejša med predstavnicami nežnejšega spola, čas 1.29:58 je tako zadoščal za četrto mesto v generalni uvrstitvi. Jana Bratina je z zaostankom šestih minut zasedla drugo mesto med dekleti. Po besedah zmagovalcev je novost Sky run odlična popestritev, trasa pa zelo zanimiva in kljub dežju in ob drsenju na spustu, prava poslastica tako za resnejše tekmovalce kot za manj natrenirane rekreativce.

Fotografija: Robert Ferjančič

Malce pozneje se je na štart City run-a, torej klasičnega Majskega teka pognalo 69 tekmovalcev in tekmovalk. Po pričakovanjih je zmaga odšla v roke družini Tratnik. Zmagovalca sta bila brat in sestra Marko in Petra Tratnik, ki sta v soboto izbrala krajšo progo, naslednji vikend pa bosta iskala priložnosti za zmagi na 50-kilometrski progi. Marko je zmago slavil s časom 38.44:14, na stopničke pa sta pritekla še Urban Lavrenčič ter Ervin Furlan. Petra Tratnik je s časom 43.43:36 zasedla absolutno šesto mesto, stopničke pa si je delila skupaj z Mojco Koligar in Veroniko Krečič.

Fotografija: Robert Ferjančič

Festival teka v naravi bo med tednom ponudil dogodke, ki se ne bodo dogajali na tekaških progah, te bodo spet oživele v petek, 10. maja, ko se bodo ob 18. uri na 100 milj dolgo progo podali najvzdržljivejši tekmovalci. V soboto jim bodo sledili še nastopi na preostalih treh tekmah, na 30, 50 in 100 kilometrskih progah. Več o pestrem tekaškem programu najdete na TEJ POVEZAVI.

REZULTATI SKY RUN & CITY RUN

FOTOGALERIJA

 

Lokalne Ajdovščina

#tek, #šport

Kolofon