Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Bia Separations predčasno zaključuje postopek prisilne poravnave

Ajdovsko podjetje Bia Separations bo še pred letošnjo jesenjo zaključilo postopek prisilne poravnave, saj bo z novim posojilom poplačalo stare dolgove in začelo investicijo v gradnjo novih proizvodnih prostorov, je za STA povedal direktor Aleš Štrancar. Prisilna poravnava je bila posledica dolga matične družbe do Bia Separations Slovenija.

"Eden izmed dveh glavnih problemov, ki smo jih imeli v preteklosti, je bila lastniška struktura iz Avstrije, saj smo imeli probleme z enim od solastnikov, ki je hotel prevzeti podjetje. Podjetje je bilo zato v krču in ni uspelo dobiti novih solastnikov, ki pa so bili potrebni zaradi nove genske terapije," je pojasnil Štrancar.

Zaradi zapletov pri testiranju omenjenega novega genskega zdravila so več kot deset let ostali brez dela prihodkov, saj so bila zaustavljena tudi vsa že dogovorjena naročila. "Deset let nismo imeli takih prihodkov, kot smo jih planirali, temu primerno smo pač končali tam, kjer smo. V zadnjem trenutku pa je genska terapija leta 2015 ponovno dobila zagon. Z njeno ponovno vzpostavitvijo in rastjo rastemo tudi mi in od druge polovice leta 2016 delamo ponovno pozitivno, profitabilno in vsako leto praktično podvojimo prihodke," je pojasnil Štrancar.

Družba Bia Separations je lani ustvarila okoli sedem milijonov evrov prihodkov in skoraj dva milijona evrov dobička. Za letos načrtujejo deset milijonov evrov prihodkov in 2,5 milijona evrov dobička. Še boljše prihodke Štrancar napoveduje za prihodnje leto, ko pričakujejo 50-odstotno rast prihodkov in za približno 15 milijonov evrov naročil.

Že letos jeseni bodo v Bia Separations začeli investicijo v širitev proizvodnje v Ajdovščini, pripravljajo pa tudi načrte za postavitev proizvodnega obrata v ZDA. Tako optimistični so zaradi velikega uspeha na področju genskih terapij. Z zdravilom Zolgensma, prvo gensko učinkovino, lahko od maja letos v ZDA zdravijo dojenčke s spinalno mišično atrofijo. Bia Separations je skupaj s proizvajalcem AveXis razvila del proizvodnega procesa te učinkovine, to je čiščenja s pametnimi filtri.

"Sedaj smo postavljeni pred nove izzive, saj naše proizvodne kapacitete ne sledijo več potrebam na trgu, dejansko moramo zelo pospešeno širiti zmogljivost naših proizvodnih linij," je povedal direktor in solastnik družbe Bia Separations.

Čeprav je bila družba od avgusta 2016 v prisilni poravnavi, so od takrat zaposlili 24 novih delavcev, tako da jih je trenutno okoli 70.

 

* Vir: STA

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #gospodarstvo

Kolofon