Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Nagrada modra ptica Simoni Semenič za roman Skrivno društvo KRVZ

Nagrado založbe Mladinska knjiga modra ptica, ki je bila razpisana za roman za mladino, prejme Simona Semenič za delo Skrivno društvo KRVZ. Simona Semenič bo za roman prejela nagrado v višini 10.000 evrov bruto, pri založbi pa bo izšel aprila. Na tokratni natečaj je sicer prispelo 42 rokopisov 28 avtoric in 14 avtorjev.

Na natečaj je prispelo 42 rokopisov 28 avtoric in 14 avtorjev, kar je 11 del več kot leta 2016, ko so podelili zadnjo modro ptico za mladinski roman (in skoraj polovico več kot na prvi natečaj za mladinski roman). Na natečaj so prispela dela že uveljavljenih avtorjev in avtoric pa tudi takih, ki jih še ne poznamo.

O nagrajencu in finalistih je odločala žirija v sestavi urednikov in urednic založbe Mladinska knjiga in Cankarjeve založbe: Alenka Veler (predsednica), Aljoša Harlamov (podpredsednik), Irena Matko Lukan, predstavnici MK Trgovine in sektorja Prodaja Katja Kovač in Tatjana Stojič ter Bojan Švigelj, glavni urednik založbe Mladinska knjiga. 

"Mojstrsko napisana, napeta, večplastna zgodba, ki nagovarja prednajstnike, je sicer trdno zasidrana v današnjem času, a se vešče giblje tudi v območju mitskega. Z izjemno živimi liki, zanimivo pisateljsko perspektivo, humorjem, bogastvom književnih referenc ter jezikovno sočnostjo in zvočnostjo je prava literarna poslastica, ki obeta, da ji bo pripadlo pomembno mesto v sodobni mladinski književnosti," piše v utemeljitvi nagrade. Skrivno društvo KRVZ je zgodba Črta, ki nekega večera skozi okno svoje sobe na nebu zagleda skrivnostno senco - zdi se mu, da vidi zmaja. "Nenavadno doživetje bi rad delil s prijateljem Vidom, a kaj, ko sploh ni priložnosti za to, saj tudi Vid želi z njim deliti novico o vznemirljivem odkritju. V rokah njegovih dveh novih prijateljev se je namreč znašel skrivnostni zemljevid in ta otrokom pošteno buri domišljijo. Skupaj se lotijo raziskovanja in se v hipu znajdejo sredi napete pustolovščine."

Teme, ki se jih lotevajo avtorji in avtorice, so zelo raznolike: žirija je prebrala kar nekaj pustolovskih in fantazijskih romanov, večina rokopisov pa odseva življenje sodobnih mladostnikov, opisujejo stiske in tegobe, s katerimi se najstniki srečujejo med vrstniki in v družini, vse bolj so v delih prisotne tudi teme, ki obravnavajo pasti uporabe družabnih medijev.

Nagrado modra ptica Mladinska knjiga podeljuje od leta 2012, vsakič za drugo književno zvrst (letošnja je za mladinski roman), od leta 2016 pa jo podeljuje bienalno. Bienalni natečajp rivablja tudi uveljavljene avtorje, ki doslej z založbo še niso sodelovali in del za mladino še niso pisali. Rastoči delež uveljavljenih avtorjev kaže na to, da je nagrada v našem prostoru pridobila ugled in kredibilnost. Knjige so dobro sprejete tako pri širši kot strokovni javnosti.

 

Preberite tudi:

V Cankarjevem domu krstna izvedba drame Simone Semenič to jabolko, zlato Simona Semenič:

»Umetnost je tisto, kar zame predstavlja narod in to je tisto, ob čemer lahko začutim domoljubje.«

 

* Vir in fotografija: STA

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #kultura, #literartura

Kolofon