Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Najnujnejše informacije v zvezi s koronavirusom na Ajdovskem!

Največ za zajezitev širjenja koronavirusa lahko poskrbimo sami, s tem, da ostajamo doma in se izogibamo stikov z drugimi ljudmi. Bodimo odgovorni do sebe in do drugih. V spodnjih vrsticah najdete vse najnujnejše informacije v zvezi s koronavirusom na Ajdovskem.

Prepovedano je vsakršno zbiranje in gibanje na javnih površinah. Tam je lahko sočasno skupaj največ pet ljudi, ki živijo skupaj. Vladni odlok sicer predvideva nekaj izjem, med njimi so dostop do službe, lekarn in bolnišnic ter do najbližje trgovine z živili. Globe za prekrške po tem odloku bodo izrečene po zakonu, ki ureja nalezljive bolezni. Govora je o zneskih od 70 do 400 evrov.

Lahko pa se sprehajate ali tečete, pod pogojem, da to počnete sami, da tega ne počnete v skupini, da to počnete ločeno drug od drugega. Sprehajajmo se sami in izogibajmo se drug drugemu.

V kolikor imate znake respiratorne nalezljive bolezni (povišana telesna temperatura, kašelj, slabo počutje in ste bili v zadnjih 14 dneh na ogroženih območjih ) in potrebujete zdravstveni nasvet se po telefonu obrnite na ambulanto izbranega zdravnika. Ob sumu na okužbo s koronavirusom ostanite doma in pokličite na 051 656 831 (ZD Ajdovščina).

Če se kljub priporočilom brez predhodnega posveta s svojim izbranim osebnim zdravnikom vseeno zglasite v Urgentnem centru, vas vljudno prosimo, da v Urgentni center NE vstopate, temveč pozvonite na zvonec na zidu desno od vrat glavnega vhoda v Urgentni center oziroma pokličete na telefonsko številko 05 330 1117 ter osebje Urgentnega centra obvestite o svojem stanju.

Na voljo je kontaktna telefonska številka za pomoč občankam in občanom, ki so že oboleli ali so v karanteni in potrebujejo materialno pomoč – prehrano, zdravila in podobno. Številka deluje 24 ur na dan – 041 442 701.  Zaradi velikega števila klicev je vzpostavljena še ena telefonska številka štaba CZ – 030 710 858 – številka bo aktivna 24 ur na dan. Vzpostavljeno pa imajo tudi dodatno številko, namenjeno prevzemu razkužil: 030 710 857 (med delavniki od 8. do 14. ure)

Če imate kakršnokoli vprašanje v zvezi s koronavirusom, kličite Državni klicni center za informacije o koronavirusu, kjer boste dobili zanesljive informacije vsak dan med 8. in 20. uro – 080 14 04.

Občanke in občani Ajdovščine in Vipave lahko naročite trgovsko blago na dom. Dostavo izvaja trgovina Mlinotest, naročila sprejemajo vsak dan od 9. do 15. ure prek brezplačne telefonske številke 080 29 22 ali preko e-pošte dostava@mlinotest.si. Cene dostavljenega blaga so enake, kot so v trgovini, kupljeno boste lahko poravnali tudi s kartico.

Storitev Pomoč na domu se v tem času izvaja v prilagojenem obsegu, izvajalci pa se sicer z vsakim uporabnikom individualno dogovarjajo o načinu in obsegu izvajanja.

Če želite pomagati, to lahko storite tudi brez osebnega stika – namesto obiska, telefonirajte sorodnikom in prijateljem, sosedu pustite listek na vratih, v bloku organizirajte oglasno desko, dostavljeno puščajte pred vrati.

Zdravstveni dom Ajdovščina in Zdravstvena postaja Vipava delujeta v spremenjenem obsegu – izvajajo se le nujne zdravstvene storitve.

Veterinarske ambulante delujejo samo za nujne veterinarske posege, pred obiskom pokličite dežurne telefonske številke.

Lekarni v Ajdovščini imata v času trajanja epidemije prilagojen način poslovanja – v rednem delovnem času poslujeta preko okenca za dežurstva. Po zdravila se odpravite zdravi, bodite odgovorni in upoštevajte vsa higienska priporočila.

S prilagojenim delovanjem so odprte prodajalne z živili, medicinskimi pripomočki, vrtnarije, kmečke trgovine, bencinski servisi, banke, pošte, trafike in kioski.

Zaprti so vsi javni objekti, nastanitveni in gostinski obrati, welnes in športno-rekreacijske storitve, frizerske, kozmetične in pedikerske storitve, cvetličarne, storitve iger na srečo, odpovedane so vse kulturne in druge prireditve.

Nakupujejo naj le zdravi, v trgovino se odpravite brez spremstva otrok, starejši se nakupovanju izogibajte. Mnoge trgovine so že same uvedle socialno distanco in omejujejo število oseb v trgovskih prostorih. 

Vse občanke in občane naprošamo, da se striktno držijo navodil. Upoštevajte socialno distanco in omejevanje števila oseb pri vstopanju v trgovino. Upoštevajte pravila čakanja pred trgovinami. Na vseh trgovskih objektih in lekarnah ter mestih, kjer prihaja do zbiranja več ljudi, so bile zarisane črte, ki označujejo predvidena mesta za čakanje. Ena črta je namenjena eni osebi – če črt zmanjka, se držite distance.

Ponovno naprošamo, da v trgovine in druga mesta, kjer se zbira več ljudi, hodite le po najnujejše.

Začasno se prepoveduje izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter delo v tahografskih delavnicah. Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil (obvezno in kasko), se podaljša do 16. 4. 2020

Zobne ambulante v Zdravstvenem domu Ajdovščina so do nadaljnjega zaprte. V primeru nujnih stanj (močan zobobol, akutna infekcija, večja krvavitev, poškodbe v področju zob) pokličite info-točko ZD Ajdovščina – 05 93 46 230. Napotili vas bodo na dežurnega triažnega zobozdravnika, ki vam bo dal nadaljnja navodila.

Vse paciente fizioterapije obveščamo, da do preklica ne bodo izvajali fizioterapevtskih storitev, ki niso nujne. Sprejemajo samo paciente z delovnim nalogom s stopnjo nujnosti ZELO HITRO (poškodbe, stanja po operaciji). Za vse dodatne informacije so dosegljivi na številki: 05 36 93 122.

Storitve dispanzerja za ženske so na voljo samo nosečnicam, in sicer ob sredah od 13.00–20.00, ob četrtkih od 7.00–14.00 in petkih od 7.00–14.00. Za naročanje pokličite na telefonsko številko: 05 36 93 125.

Gasilsko reševalni center Ajdovščina je za čas trajanja kriznih razmer prenehal s servisiranjem gasilnikov, enota pa je zaprta za vse obiskovalce. So pa fantje v pripravljenosti in vse operativne naloge nemoteno opravljajo. Na tem mestu velja ponovno opozoriti na sklep Občinskega štaba Civilne zaščite o prepovedi kurjenja v naravi, ki velja do preklica. Prosimo vas tudi, da se v času izrednih razmer izogibate kakršnim koli tveganim opravkom, da naše službe za zaščito in pomoč ne obremenjujemo po nepotrebnem.

Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina obvešča, da je spremenjen urnik zbirnega centra v Dolgi Poljani – odprto imajo od ponedeljka do petka, od 7. do 15. ure. Obenem naprošajo obiskovalce, da se ob obisku držijo vseh predpisanih ukrepov.

Vreme kar vabi k spomladanskemu čiščenju, polne kontejnerje pa mora nekdo pospraviti. Zato ste še posebej naprošeni, da v tem kriznem času OMEJITE večje čistilne akcije, saj so komunalni delavci že sedaj preobremenjeni. V družbi namreč poleg ravnanja z odpadki opravljajo tudi druge nadvse pomembne javne službe in želijo, da njihovi zaposleni ostanejo zdravi. 

Sodišča delujejo v omejenem obsegu – predsednik Vrhovnega sodišča RS je z odredbo odredil, da do nadaljnjega sodišča opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah, ki jih določa 83. člen Zakona o sodiščih. V tem času v sodišča ne sme vstopati nihče, ki tam nima naročenih opravkov, vloge se vlaga po pošti ali preko spleta, komunikacija pa poteka preko telefonov in e-pošte. V času trajanja posebnih ukrepov procesni roki (razen za nujne zadeve) ne tečejo, prav tako se ne vroča sodnih pisanj – če pa so bila že vročena, začnejo procesni roki teči prvi naslednji dan po prenehanju ukrepov.

Vse delodajalce pozivamo, da delo organizirajo na način, da poskrbijo za varnost in zdravje delavcev. Da bi preprečili širjenje morebitnih okužb, je priporočljivo zagotoviti dodatne dozirnike z infekcijskimi sredstvi, poudarjati pomen upoštevanja higienskih predpisov, okrepiti dnevno čiščenje najbolj izpostavljenih mest (kljuke na vhodih v objekte, sanitarne prostore), omogočiti redno dezinfekcijo garderob in jedilnice, uvesti poseben režim v jedilnici z omejitvijo števila sedežev ter dodatno dezinfekcijo pred prevzemom hrane, v proizvodnih obratih pa omejiti gibanje – v pisarnah na maksimalno enega zaposlenega, povsod drugod pa zagotoviti predpisano medsebojno razdaljo. Delodajalci so dolžni pozvati delavce, ki so bolni, da ostanejo doma in upoštevajo navodila pristojnih služb. Svetuje se  opravljanje dela na domu v čim večjem obsegu.

Bodimo samozaščitni, poskrbimo za izolacijo sebe in svoje družine. Omejimo socialne stike le na najnujnejše.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

 

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon