Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Si bomo zaščitne maske na Ajdovskem izdelali sami?

Pomanjkanje zaščitne opreme, predvsem zaščitnih mask, je trenutno največji problem s katerim se ukvarjajo v ajdovskem štabu Civilne zaščite. A morda bomo problem rešili, kar na domačem pragu. Prototip maske, natisnjene s 3D printerjem, je namreč že izdelan. Na pomoč je priskočilo podjetje 3D Solutions iz Predmeje.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina so po posredovanju poveljnika občinskega štaba CZ Igorja Benka načrt za takšno masko izdelali v zobotehničnem laboratoriju Klinike Križaj, tiska pa se v Ajdovščini. Pri tisku je na pomoč priskočil samostojni podjetnik Nejc Velikonja iz podjetja 3D Solutions s Predmeje. Velikonja je prepričan, da je zamisle uporabna in praktična ter dostopna. Izdelek je, ob ustrezni datoteki, možno natisniti v nekaj urah in kej je taka maska primerna za večkratno uporabo, niti ne potrebujemo velikih količin. Izdelava ene maske bi po izkušnji s prototipom trajala približno pet ur.

Gre za masko, sestavljeno iz dveh delov – natisnjeni del ima predvideno standardizirano odprtino, kamor se doda filter. Ta je lahko različen, odvisno od potrebe. Takšno masko je mogoče razkužiti, filter pa oprati, torej je uporabna večkrat. Material za filtre se še išče – gre za podobne filtre (HEPA), kot se uporabljajo pri sesalcih in zadržijo kar 99,95 % delcev velikosti 0,3 mikrona. Pred uporabo bodo brezhibno delovanje mask preverili v podjetju Bia Separations.

Cene mask so v zadnjih dneh zaradi pomanjkanja obupno zrasle, maska tipa 2 za enkratno uporabo trenutno stane 80 centov, pred izbruhom pandemije pa jo je bilo moč kupiti za 20 centov. Najbolj zmogljiva maska tipa 3 za enkratno uporabo je trenutno v maloprodaji 6 evrov. 

Poleg uporabnosti namreč pobudniki ideje izdelave 3D mask za varno večkratno uporabo iščejo tudi način za najugodnejšo ceno. Cena natisnjenega dela takšne maske je okoli 1 evro, manjka še delež filtra, po pričakovanjih pa končna vrednost takšne maske ne bo presegala cen, ki trenutno veljajo na tržišču. Ko bodo našli pravo rešitev, bodo dokument javno objavili, in kdor ima na voljo ustrezen tiskalnik, jo bo lahko natisnil.

 

* Vir: Občina Ajdovščina & Primorske novice

* Naslovna fotografija: Nejc Velikonja // 3D Solutions

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #predmeja

Kolofon