Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Koncert, ki združuje ajdovske glasbene generacije

Ajdovščina bi danes in jutri gostila četrti Koncert generacij. A glasbe na Lavričevem trgu seveda ne bo, razlogi so znani. Organizatorji zagotavljajo, da bodo koncert, ki združuje številne domače ustvarjalce, izpeljali takoj ko bo to mogoče. Do takrat pa si lahko malce obudite spomin na prejšnje Koncerte generacij.

Tudi v zgornjevipavsko dolino oziroma v njeno urbano središče Ajdovščino je angleška in ameriška popularna glasba preko železne zavese pljuskala na podoben način kot drugod: prek valov radia Luxemburg, s ploščami kupljenimi na oni strani meje, z dogajanjem na festivalih in tudi s prvimi posnemovalci zvezdniških zasedb, ki so se prebile na svetovni oder.

Zgodbe, ki so se zapisale v minula glasbena desetletja so si podobne, začetki in tudi prenekatera pot skozi glasbeno polstoletje klasični: skupine so se rojevale in razpadale, menjavale člane, se soočale z večnim razkorakom med prihranki in boljšmi kitarami, ojačevalci in mikrofoni, krmarile med službo, šolo, študentskim življenjem in čakanjem na poziv v vojsko, se prebijale na primorska plesišča, dovolj ambiciozne tudi na festivale. V predinternetnem obdobju je bil poseben zalogaj »snemanje« akordov, rifov in besedil popularnih skladb, ki so se potem na vajah združili v približek originalu z gramofona ali kasetarja. Pozneje, v letih, ki so nam bliže in še posebej po padcu mej, ko sta se slog in tempo življenja spremenila, je pretekli razkorak med lirami ali markami in dragimi inštrumenti zamenjala ugodna ponudba, ki pa pogosto ni šla v korak s sodobno težavo, ki jo predstavlja pregovorno in tudi resnično pomanjkanje časa.    

Domači bendi so se vsak po svoje predstavljali občinstvu na ajdovskem oziroma v Zgornje Vipavski dolini. Prvo priložnost za skupen nastop in nekakšen prerez dogajanja pa je ponudila ideja o koncertu generacij. Prvi je potekal spomladi leta 1990, drugi leta 2000, tretji trinajst let pozneje. Slednji je bil vsebinsko zelo bogat; pa ne samo zaradi števila nastopajočih, ki jih je na oder povabil prireditelj Damjan Čoha (Dam-Fest), ampak predvsem zaradi tega, ker so mnogi izmed njih v zadnjem obdobju prebili lokalne, regionalne in tudi nacionalne okvire. Potem ko je to najprej uspelo Pietrosom, nato Big Biblsom ter nekaterim posameznikom, kot sta Polona Furlan in Sergej Ranđelović, je seveda obdobje zadnjih dvajsetih let v znamenju zasedbe Elvis Jackson. Seveda niso sami, z avtorsko glasbo so se in se predstavljajo tudi Elabanda, Pelhan in zasedba Skalp, z angažiranimi besedili Antioksidanti, na festivalih po Evropi nastopata zasedbi Real Life Version in Harry, pa še koga smo izpustili.  

Ena od značilnosti zadnjega ajdovskega koncerta generacij je bila pisana in starostno raznolika zasedba tistih na odru in pod njim. Med najstarejšim in najmlajšim nastopajočim je bila celega pol stoletja. Zelo dobro jo je takrat povzel eden od nastopajočih, ko je dejal: »Pozdravljam naše mlade oboževalke in njihove mame…« 

Prvi koncert generacij je bil v dvorani na Policah v soboto, 30. marca 1990. Program sta povezovala Nataša Nardin in Tomo Grahovac, prvo ime večera so bili Pietrosi. Nastopili so še: Embrio, Abadon, Tabasco, Konvoj, Mr. Jack in TNT.

V soboto 16. aprila 2000 so se ajdovski bendi ponovno zbrali na Policah. Program je povezovala sedanja poslanka državnega zbora Eva Irgl. Nastopali so: Pietrosi, Albatros, Mr Jack, Izhod, Abadon, Šeiki, Nočne ptice, Elvis Jackson, Skalp, Strelovod, Zadnja večerja, Get lost, The Jokers, Decibel in Big Bibls Brothers Band. Slednji pa so zaigrali samo eno skladbo, saj je policija zaradi prekoračitve dovoljenega termina koncert prekinila. Policija je ukrepala zaradi prijave, ki je prišla iz Velikih Žabelj, kjer so, kljub poskusu dogovora, vseeno organizirali redni koncertni dogodek, a je billo nato plesišče prazno, saj je bilo na Policah kar 2000 obiskovalcev. Organizatorja Herman Franca (agencija Sax) in Igor Lavrenčič sta morala k sodniku za prekrške.

Premor je bil dolg 13 let, sobota 18. maja 2013 pa se je nazadnje zapisala v zgodovino ajdovske popularne glasbe z novim srečanjem domačih rokerjev. Program je povezovala Mateja Česen, prvič je koncert potekal v šotoru na dvorišču nekdanje ajdovske kasarne, prvič je bil v celoti posnet.  Za celih devet ur dogajanja na odru je poskrbelo 19 bendov: Selfmade, Strelovod, Climax, Sabalmoza, Antioksidanti, Nočne ptice, The Jokers,  Ad Hoc, TNT, Mr. Jack, Elabanda, Sheiki, Abadon, Pietrosi, BBB, Skalp, Real Life Version, Harry in Elvis Jackson. 

Četrti Koncert generacij bi moral potekati na prostem, na prenovljenem Lavričevem trgu v Ajdovščini, z velikim koncertnim odrom. V soboto, 9. maja. Prvič tudi kot dvodneven, z žanrsko različnima večeroma: v petek, 8. maja bi se predstavili bendi z novejšim rockerskimi slogi, v soboto, 9. maja pa bendi, ki preigravajo rokenrol klasike. Projekt je letos podprla tudi občina Ajdovščina.

 

* Prispevek je pripravil Sandi Škvarč in je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji Lokalnih Ajdovščina.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #glasba

Kolofon