Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Poletje v Vipavskem Križu

Tudi letos Glasbeno društvo NOVA prireja raznovrstni poletni festival Poletje v Vipavskem Križu. Z dogajanjem pričnejo že soboto, 4. julija, ob 10.30 s poučno predstavo za otroke z naslovom Žabica Brokolina in polž Sladkosned. Julija in avgusta bo vsak teden prinesel nekaj novega zanimivega: poleg predstave za otroke še koncerte instrumentalne, vokalne, operno-klasične ter popularne kantavtorske in pop glasbe, dva večkrat nagrajena slovenska filma z uvodnima predstavitvama ter dve delavnici. Vse do četrtka, 27. avgusta. Vabljeni.

Po lanskem prvič ter uspešno izpeljanem festivalu tudi letos ponovno prirejamo Poletje v Vipavskem Križu.

Vipavski Križ je po obsežni prenovi in pomladitvi tega nekoč srednjeveškega mesteca postal atraktivno prizorišče dogodkov, ki z arhitekturno obliko vaškega jedra – placa – zagotavlja dobro akustiko tudi za koncerte na prostem. To smo opazili v Glasbenem društvu NOVA, ki, četudi s sedežem v Novi Gorici, združuje glasbenike iz vse Vipavske doline. Tako je leta 2016 nastal koncertni cikel naslovljen Zven grajskih sten. Sprva dva avgustovska koncerta smo kmalu razširili na tri v letih 2017 in 2018. Zavest o vsakoletnem poletnem dogajanju se je kmalu udomačila med krajani in občani, zato smo se v 2019 odločili za korak naprej in razširitev cikla na celo poletje trajajoč festival, kjer bodo ob jazz in klasičnih koncertih tudi predstave, delavnice in večeri filma. Festival je bil zelo lepo sprejet in obiskan, zato s podobnim konceptom nadaljujemo tudi v letošnjem poletju. Vabimo vas, da se nam pridružite in pomagate ustvariti edinstveno kulturno atmosfero letošnjega poletja.

Koledar dogodkov:

Sobota, 4. julij, ob 10.30 | Plac

Otroška predstava: Žabica Brokolina in polž Sladkosned

Najnovejša predstava Miškinega gledališča otroke ozavešča o pomenu zdrave prehrane in gibanja za lepši in bolj zdrav vsakdan. Medtem ko se žabica zdravo prehranjuje in veliko giba, je polž njeno pravo nasprotje: len in požrešen. Kaj vse se jima pripeti na poti do ribnika, bomo videli v poučni predstavi.

Vstop prost. Predstava je namenjena otrokom od 3. do 12. leta starosti, traja 35 minut.

 

Četrtek, 9. julij, ob 20.30 | Plac

Koncert: Mascara Quartet

Polona Udovič (glas, violina), Timi Krajnc (kitara), Vojko Vešligaj (kitara), Mitja Režman (bas kitara) so vidni ustvarjalci v domačem in širšem umetniškem prostoru. Njihova glasba polnokrvno, neposredno in zgoščeno pretaka hrepenenja, ujeta med ulicami Montevidea, Buenos Airesa, Lizbone, med bordeli in milongami, radostjo in bolečino, med trgovci, mornarji in afriškimi priseljenci, različnimi usodami.

Vstopnina: 7 € | otroci do 12. leta, upokojenci in prebivalci Vipavskega Križa: 5 €

 

Sobota, 11. julij, ob 10.30 | Darovi Vipavske

Delavnica: Izdelava kreme za sončenje

Delavnica pod vodstvom Danice Gračan Jevtič.

Brezplačno. Omejeno število mest, rezervacija na 041 618 373.

 

Četrtek, 16. julij, ob 20.30 | Plac

Koncert: Anakrousis Six

Anakrùza pomeni predtakt in je eden izmed pestrih načinov začetka skladbe. Pogosto jo zaslišimo v swingu in jazzu, glasbenih zvrsteh, ki se jih skupina z veliko zagnanosti loteva. Šesterica prihaja iz Gropade, ene najstarejših vasi tržaškega Krasa, in se kot sekstet pod vodstvom baritonista Jarija Jarca predstavlja dve leti. Oktobra 2019 so svoje ustvarjanje zapisali na CD z naslovom SIX.

Vstopnina: 7 € | otroci do 12. leta, upokojenci in prebivalci Vipavskega Križa: 5 €

 

Sobota, 25. julij, ob 10.30 | Darovi Vipavske

Delavnica: Izdelava parfuma

OPIS: Delavnica pod vodstvom Danice Gračan Jevtič.

Brezplačno. Omejeno število mest, rezervacija na 041 618 373.

 

Četrtek, 30. julij, ob 20.30 | Plac

Filmski večer: Pojdi z mano

Slovenski mladinski pustolovski triler, posnet po istoimenskem romanu Dušana Čatra. Štirje najstniki se v iskanju najboljše fotografije za šolski natečaj iz domačega, mestnega okolja odpravijo v oddaljeno hribovje, kjer se iskanje prave fotografije spremeni v boj za preživetje.

Režija: Igor Šterk

Vstop prost.

 

Četrtek, 13. avgust, ob 20.30 | Plac

Filmski večer: Zgodbe iz kostanjevih gozdov

Sredi kostanjevih gozdov na jugoslovansko-italijanski meji živi skopuški mizar in bolestno prešteva svoje novce. Na drugi strani reke se zadnja kostanjarka Marta pripravlja, da bo za vedno zapustila nesrečne doline in našla novo, boljše življenje onkraj oceana. Sanjska parabola o »življenju in smrti v pozabljenih, zapuščenih krajih«.

Režija: Gregor Božič

Vstop prost.

 

Četrtek, 20. avgust, ob 20.30 | Grajsko dvorišče

Koncert: Vlado Kreslin in Big band NOVA

Srčnost in šarm prekmurskega kantavtorja sta, poleg njegove glasbene zakladnice, gotovo lastnosti, ki vedno znova pritegneta številne poslušalce. Njegovo sodelovanje z Big bandom NOVA se je začelo pred dobrimi sedmimi leti, ko so skupaj nastopili na tradicionalnem letnem koncertu v Križankah. Tokrat bomo najlepše in prepoznavne Kreslinove pesmi ob spremljavi big banda slišali v Vipavskem Križu.

Vstopnina v predprodaji (samo v JULIJU, na vsakem dogodku Poletja v Vipavskem Križu): 12 €

Vstopnina na dan koncerta: 15 €

Otroci do 12. leta, upokojenci in prebivalci Vipavskega Križa: 10 €

Zaradi omejenega števila mest priporočamo čimprejšnji nakup.

 

Četrtek, 27. avgust, ob 20.30 | Pred gradom

Koncert: Operno-klasični večer pod zvezdami

Spevni večer znanih arij in duetov od Mozarta do Verdija bodo ob spremljavi klavirja in Godalnega kvarteta NOVA sooblikovali štirje domači pevci: Polona Kante Pavlin (sopran), Anja Šinigoj (mezzosopran), Aljaž Žgavc (tenor) in Rok Bavčar (bariton).

Vstopnina: 10 € | otroci do 12. leta, upokojenci in prebivalci Vipavskega Križa: 8 €


___________________________________
 

V kolikor zaradi slabega vremena in/ali nezmožnosti zagotovitve izvajanja ustreznih higienskih priporočil ob širjenju virusa SARS-CoV-2 posameznega dogodka ne bo mogoče izpeljati, si kot organizator pridržujemo pravico za dogodek razpisati nov datum oziroma pravico dogodek odpovedati.

Kot organizator si pridržujemo pravico do spremembe programa.


Več informacij o dogodkih najdete na:

spletni strani www.gdnova.si/pvk

Facebooku www.facebook.com/drustvo.nova/

Instagramu gdnovainsta

#poletjevvipavskemkrizu

 

Kontakt +386 41 618 373 | info@gdnova.si

Lokalne Ajdovščina

#turizem, #vipavska dolina, #vipavskikriž, #poletje

Kolofon