Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Obeta se legalizacija kolesarskih trailov v okolici Ajdovščine

S strani Občine Ajdovščina prihaja dobra novica za vse tiste, ki se navdušujete nad kolesarskimi spusti s področja Gore in okolice. Kot kaže kmalu ne bo več straha pred tem, da vas oglobi inšpekcija ali pa Policija, saj so na Občini, skupaj s kolesarskima kluboma Kamplc in Črn trn, pristopili k ureditvi kolesarskih trailov, ki bodo urejeni v sklopu kolesarskega parka v Palah.

Že mnogokrat smo na tem mestu zapisali, da je Vipavska dolina raj tudi za vse tiste navdušence, ki se radi spuščajo po takšnih in drugačnih gozdnih stezicah, enoslednicah ali po domače rečeno trailih. Okolica Ajdovščina že več let privablja goste iz Slovenije in tujine, saj na našem področju najdejo verjetno najboljše pogoje daleč naokoli. Obenem pa ne gre prezreti tudi vse večjega števila domačinov, ki se redno spuščajo na vse strani naše doline. A še nedavno nazaj so bili kar pogosti tudi obiski inšpekcije v spremstvu Policije, saj je tovrstna zabava zaenkrat še prepovedana. In zaradi tega je bilo kar precej slabe volje in tudi nekaj napisanih kazni.

Da je zadeve na tem področju nujno potrbeno urediti, mnogi opozarjajo že leta in leta. Predvsem v kolesarskih klubih Kamplc in Črn trn, katerih člani so najbolj zaslužni za vse urejene traile v okolici Ajdovščine, se zavedajo, da lahko razvoj gorskega kolesarstva pri nas, sloni le na urejeni dokumentaciji in legalizaciji obstoječih poti. Precej časa se ni premaknilo nič, a v zadnjih tednih je vendarle prišlo do preobrata. Vsi vpleteni so končno našli skupni jezik in danes že lahko poročamo, da  so  predlogi kolesarskih tras že pripravljeni, trenutno pa poteka urejanje vse potrebne dokumentacije, na podlagi katere se bo pripravil odlok, ki bo določil način upravljanja in pogoje uporabe prog v kolesarskem parku.

Celovita ureditev kolesarskega parka v Palah bo zaobjemala traile na območju od izvira Hublja proti Lokavcu in Predmeji. Obstoječe trase potekajo od Pal po odsekih lokalnih cest in obstoječih gozdnih vlakah. Trenutno poteka pridobivanje vseh potrebnih dovoljenj za legalizacijo poti. Kot pravijo na Občini Ajdovščina je potrebno pridobiti soglasje Zavoda za gozdove, Zavoda za varstvo narave in lastnikov zemljišč. Na terenu se bo traile uredilo in označilo, s čimer se bo uporabnike seznanilo  z varnostnimi navodili ter pravili za uporabo športnega parka.  Kolesarske poti bodo urejene tudi na normativni ravni z izbiro upravljalca ter uvedbo vinjetnega sistema za uporabo športne infrastrukture.

Urejena kolesarska infrastruktura bo ob idealnih naravnih pogojih zagotovo privabila k nam kolesarje od blizu in daleč ter še krepila razvoj turizma, temelječega na rekreaciji, športu in adrenalinu. Če ne bo zapletov se bo moč "legalno" spuščati z Gore že v začetku leta 2021.

Kolesarski festival Ajdovščina 2020

Ljubitelje gorskega kolesarstva pa bo razveselila tudi novica, da bo v Ajdovščini kmalu potekal tradicionalni Kolesarski festival, ki ga organizira KK Črn trn. Festival bo gostil tekmovalce iz treh kategorij. V petek, 4. septembra, se bo odvijala tekma B4X. Naslednjega dne sledi državno prvenstvo v disciplini 4X, v nedeljo pa bo Ajdovščina premierno gostila tekmo v Cross coutryju - XCO pokal Slovenije. Več o dogajanju na festivalu pa najdete na tej povezavi.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

* Fotografije: Klavdij Blažko

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #turizem, #vipavska dolina, #kolesarstvo

Kolofon