Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteEdvard Svetlik nekdanji direktor idrijskega koncerna Hidria, je po selitvi v Vipavsko dolino najraje v vinogradu in kleti na domačem posestvu v vasi Kamnje. Skupaj z ženo Ivi sta leta 2000 zasadila prvi vinograd, danes pa sta z »oranžno« rebulo že precej prepoznavna med vinarji v Vipavski dolini. V četrtek so na njunem posestvu odprli letošnje steklenice prav posebnega Maximiliana.
Skrbno izbrana druščina slovenskih in italijanskih prijateljev Edvarda in Ivi Svetlik je bila v četrtek, tik pred začetkom letošnje trgatve, priča letošnjemu odprtju macerirane rebule z imenom Maximilian I. Edvard Svetlik ima v svojih vinogradih okrog 8000 trt te sorte grozdja, ki je sicer bolj značilna za briško pokrajino, a se v zadnjem času vse pogosteje omenja tudi v Vipavski dolini.
Vina Svetlik
Tudi po zaslugi Edvarda in Ivi Svetlik, ki sta pred leti pridobila dokument, ki naj bi dokazoval, da je Maksimilian I., cesar Svetega rimskega cesarstva in utemeljitelj habsburške dinastije, 17. avgusta 1503 ukazal Jörgu von Ecku, vicedomu dežele Kranjske, ki je obsegala tudi vzhodni del Vipavske doline, naj nemudoma pošlje v Augsburg nekaj tovorov rebule, najboljšega vipavskega vina in drugih vipavskih dobrot.
Vina Svetlik
Zgodba je navdahila Svetlika in začelo se je iskanje idej, kako se na poseben način pokloniti cesarju Maksimilianu I. in obenem rebuli. Izvedel, da se v Franciji, vsako leto izdela omejeno število sodov iz gozdov, ki jih je dal zasaditi Ludvik XIV. Državni hrastovi gozdovi iz tistega časa še danes obstajajo, les teh dreves pa ima posebno veljavo tudi med vinarji. Najbolj cenjeni sodi prihajajo prav iz hrastovih gozdov v Franciji. Francoski proizvajalec sodov Sylvain ima ta privilegij, da vsako leto dobi tri hraste iz tega gozda, ki je danes v državni lasti. Izdelovalec sodov je leta 2014 iz teh več kot 350 let starih hrastov izdelal 84 sodov za ekskluzivno kolekcijo, eden izmed njih pa je danes del vinske kleti Svetik, v njem pa zori žlahtna in aristokratska rebula.
Vina Svetlik
Vino Maksimilian I je tako zgodba rebule iz Vipavske doline, ki je po trgatvi macerirana približno dva tedna, nato pa gre za tri leta v hrastov sod in kasneje še leto dni v steklenice. Vino tako dobi značilno oranžno barvo, predvsem pa okus, ki je resnično nekaj posebnega in daje občutek povezanosti z naravo.
Na posestvu Svetlik napolnijo približno 300 steklenic rebule Maksimilian I. Gre za omejeno serijo steklenic, sicer pa Edvard in Ivi Svetlik vsako leto pridelata okrog osem tisoč steklenic vina, ki jih ponujata v dveh linijah: rebula zori dve leti v velikih hrastovih sodih, medtem ko rebula selekcija zori v 500-litrskih rabljenih sodih, in to ponavadi več kot dve leti.
* Fotografije: DorisRene