Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kolumna: Resnica

Nekje se pač moramo znova naučiti poiskati pravo resnico. Številne verzije resnic nas begajo. Preveč jih je, pravzaprav jih je neskončno. Puščajo nas v negotovosti. Znamo še zaupati mediju in njegovi resnici? In ker ne zaupamo mediju, tudi ne zaupamo človeku, ki v tem istem mediju podaja svojo resnico. Resnica žal ni vedno mišičasta, seksi, belih zob in super postave.

Bili so nekoč časi, ko je bil časopis pomemben vir novic. Ob seveda nepogrešljivem TV Dnevniku ter radijskih postajah. Šele zjutraj je narod izvedel, kaj se je prejšnji dan pravzaprav zgodilo v državi in drugje po svetu. Sploh zanimive so bile Primorske novice ob torkih in petkih, ker je bila vsebina lokalno obarvana. Skoraj praznično je bilo, ko je beseda tekla o Ajdovščini in vsak, ki je našel pot med te vrstice, je veljal za lokalno medijsko zvezdo. In vsaj zdelo se je, da je resnica ena sama.  

Danes je drugače. Danes za novico izvemo že prej kot se zgodi, jo pričakujemo, jo načrtujemo in obenem v živo spremljamo njen razvoj. Preden uboga reva naslednji dan zjutraj pristane na naslovnici svežega časopisa, je že lanski sneg. O njej imamo na tisoče fotografij, komentarjev, različne poglede in mnenja. In resnica ni več ena sama, resnic je skorajda toliko kot je profilov na socialnih omrežjih. Danes smo vsi novica in vsak zase resnica.  

Morda ne bi bilo narobe, če bi šole uvedle obvezni predmet »Mediji«. Zakaj se ne bi že najmlajši naučili listanja časopisov, iskanja njim zanimivih tem, si s tem širili obzorja in kar je najpomembnejše - znali izluščiti dobro od slabega, resnično od lažnega. Mamice in očki se ponosno hvalimo, kako naš zlati otrok rad bere, koliko knjig je letos že prebral in podobno. A zakaj mu ne bi kdaj v roke potisnili tudi časopisa? Mu pokazali, da se poleg novic o politiki, ki so navadno na naslovni strani, znotraj vsebine lahko skriva še kup zanimivih tem za branje. Kultura, šport, umetnost, potovanja, kratke zgodbe, mali oglasi, pisma bralcev, TV spored in fotoreportaže.  

Nekje se pač moramo znova naučiti poiskati pravo resnico. Številne verzije resnic nas begajo. Preveč jih je, pravzaprav jih je neskončno. Puščajo nas v negotovosti. Znamo še zaupati mediju in njegovi resnici? In ker ne zaupamo mediju, tudi ne zaupamo človeku, ki v tem istem mediju podaja svojo resnico.  

Resnica žal ni vedno mišičasta, seksi, belih zob in super postave.    

 

* Kolumna je bila prvotno objavljena v tiskani izdaji Lokalnih Ajdovščina    

Matjaž Jazbar

#kolumna

Kolofon