Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Pilonovi galeriji na ogled dela Lone Verlich

V Pilonovi galeriji Ajdovščina predstavljajo vsako leto, praviloma v mesecu februarju, dela mlajših, uveljavljenih ustvarjalcev iz lokalnega okolja. Tokrat svoj najnovejši opus, na samostojni slikarski razstavi, predstavlja umetnica Polona Kunaver Ličen, ki deluje pod psevdonimom Lona Verlich. Razstava z naslovom Hrepenenje anime, bo na ogled med 26. februarjem in 21. marcem. Vabljeni.

Slike Lone Verlich z barvitostjo in motiviko delujejo na prvi pogled optimistično. Da nastajajo zelo spontano, nakazuje že umetničina težnja na slikarski ploskvi, tako v izbiri motivike kot zelo značilni tehniki. Preplet enostavno naslikanih motivov iz narave in nematerialnih simbolov se povezuje v razigrane prizore človekove vsakdanjosti, ki jo razbiramo iz naslovov Verlichinih likovnih del. Simboli, s svojo naivnostjo in igrivostjo, delujejo prvinsko, kot bi jih naslikala še neobremenjena otroška duša, a so po površini zelo premišljeno in vešče razporejeni. Figure, ki prevzamejo simbolno identiteto naslova slike, nepremično zrejo v gledalca in ga nagovarjajo.

Umetnica v svojih delih ustvarja povezave z nezavednim, kjer v vseh nas tudi tičijo vzroki za težave ali travme iz osebne zgodovine. Lik Lone Verlich se nemo ozira v svoj čustveni in duševni svet, svet sanj in fantazij, ki ga pravzaprav nezavedno obdaja. Lona v svojih delih prikazuje ujetost ženske ustvarjalne duše anime, ki na poti izpolnitve svojih tvornih zamisli trči na številne ovire.

Pomen barve je v njeni slikarski govorici jasno viden. Na eni strani žive barve in »lovilci svetlobe«, kot zlati lističi nanizani po likovni površini, razkrivajo vso svetost podobe, na drugi strani pa simboli pripovedujejo svojo zgodbo in umetničino zgodovino pomnjenja. Umetnica zelo intenzivno raziskuje v tehnikah akrila in decoupaga. V čiste in zglajene akrilne poteze vnaša dele papirnatih prtičkov ali natančno izrezanih podob iz papirja ter zlatih lističev, s katerimi ujame svetlobo v monokromatsko barvno površino.

Lona Verlich (izg. Verlič) je umetniško ime avtorice, ilustratorke, slikarke in oblikovalke Polone Kunaver Ličen, ki ga uporablja od leta 2018.

Polona Kunaver Ličen

Lona Verlich (Polona Kunaver Ličen, 1975, Ljubljana) je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, smer modno oblikovanje, študirala vizualne komunikacije na ALUO – Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in leta 2000 diplomirala iz gledališkega plakata. Istega leta je vpisala magistrski študij ilustracije in grafike ter za eno leto odšla študirat v Helsinke na Finsko. Leta 2005 je magistrirala na oddelku za oblikovanje ALUO iz otroške ilustrirane avtorske knjige.

Dela Lone Verlich so med publiko zelo dobro sprejeta, kar dokazujeta tudi njihov uspeh na trgu in niz tako nacionalnih kot mednarodnih nagrad. Leta 2006 je na natečaju za avtorske knjige v Avstriji za svojo ilustrirano Skrivnost starca Bertolda prejela prvo nagrado. Leta 2009 je dobila štipendijo za dve svoji knjigi in leta 2012 delovno štipendijo za svojo avtorsko otroško knjigo Znamenje galebov.

Redno sodeluje na Mednarodnem likovnem simpoziju Slovenija odprta za umetnost, ki se vsako leto, v začetku poletja odvija na turistični domačiji Sinji vrh nad Ajdovščino. Je članica Društva likovnih umetnikov Severne Primorske. Od septembra 2003 z možem Davidom vodita likovno-oblikovalski center Lična hiša v Ajdovščini.

Kustosinja razstave: Tina Ponebšek

Ob razstavi je izšel slovensko-angleški katalog z besedilom kustosinje razstave. Publikacijo je oblikoval David Ličen. Razstava bo v skladu z veljavnimi odloki Vlade RS na ogled do nedelje, 21. marca 2021. Slavnostnega odprtja razstave zaradi epidemiološke situacije ne bo.

O izvedbi vodenih ogledov vas bodo obveščali sproti na spletni strani galerije, elektronskih novičkah ter

Odpiralni čas:

torek – petek, od 9. do 18. ure; sobota, nedelja, od 15. do 18. ure;

ponedeljki, prazniki: zaprto.

 

 

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #umetnost

Kolofon