Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Na severnem Primorskem spodbudne številke, pojavnost okužb med najnižjimi, delež cepljenih najvišji

Na severnem Primorskem je prvi odmerek cepiva skupno prejelo 230 maturantov in maturantk. Ob tem pa še 17 zaposlenih, ki doslej še niso bili cepljeni in bodo sodelovali pri izvedbi mature. V Zdravstvenem domu Ajdovščina pa so, v dogovoru z vodstvi obeh šol na njihovem območju, maturante cepili kar v šolskih prostorih: na Srednji šoli Veno Pilon v Ajdovščini 24 in na Škofijski gimnaziji v Vipavi 21. Ob tem so v prostorih zdravstvenega doma cepili še 39 maturantov iz obeh občin (Ajdovščina in Vipava), ki se šolajo drugje.

Sicer pa je v goriški statistični regiji delež cepljenih najvišji pri nas. Tako je  prvi odmerek (po podatkih NIJZ-ja) doslej prejelo že 27178 prebivalcev 13 občin, kar je 22,95 %. Delež na ravni države je 19,3 %. Z drugim odmerkom pa so cepili 11766 ljudi oziroma 9,94 % (delež je enak kot v koroški  regiji), na ravni države pa je 8,3 %. 

Delež cepljenih s prvim odmerkom je najvišji v občini Idrija (26,7 %), sledita občini Vipava (26 %) in Šempeter - Vrtojba (24,8 %).  Delež z drugim odmerkom pa je najvišji v občini Tolmin (13 %), sledita pa občini Kobarid (12,8 %) in Vipava (11,8 %).

V zadnjem tednu je opazen tudi upad okužb na Ajdovskem. Končno, po dolgih mesecih, je tedensko povprečje padlo pod 50, tako smo v zadnjem tednu zabeležili 33 okužb, v sosednji Vipavi pa 9.

Spodbuden je tudi podatek, da v domovih starejših na severnem Primorskem, trenutno, nihče, ki je bil cepljen z obema odmerkoma ali je covid prebolel, ni pozitiven oziroma okužen.

 

Preberite tudi:

* Hitro testiranje v tednu od 26. do 30. aprila

* Prijave na cepljenje proti virusu SARS-Cov-2 v Ajdovščini

 

* Naslovna fotografja: Ervin Čurlič

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon