Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ani Čufer uspelo na Siciliji postaviti prav poseben svetovni rekord

Ana Čufer, tekačica, ki prihaja iz Dobravelj pri Ajdovščini, ima za seboj pestro, pisano in zanimivo zgodovino takšnih in drugačnih podvigov na področju gorskih tekov. Spomninjamo se njenega rekordnega teka na Triglav in nazaj, v svojo zbirko pa je sedaj dodala še svetovni rekord v teku navzdol iz vsem poznanega ognjenika Etna na Siciliji.

Potem, ko se je umaknil iz profesionalnega gorskega kolesarjenja, a še vedno lačen adrenalina in  pustolovščin, se je vodja Salomon Running Teama Greg Vollet, odločil da poskuša v svoje življenje dodati še en prav poseben iziv. Podreti svetovni rekord v spustu z ognenika Etna na Siciliji. Gre za 1000 višinskih metrov skorajda navpičnega sestopa, po 2,5 kilometra dolgi poti, ki je pokrita z ne ravno tekačem prijaznim, vulkanskim pepelom in lavo.

Ana Čufer Etna 2 2021

K podvigu je Greg Vollet povabil še eno članico Salamon Running Teama, Ano Čufer, ki ji podobni podvigi niso tuji. Spomninjamo se lahko njenega uspeha na Azorskih otokih, kjer je v seriji Zlati trail, premagala vso konkurenco v kategoriji spustov.

Majhna "težavica" pri spustu z Etne je le ta, da je bil doslej uradno zabeležen le moški rekord, ženski pa ne. Tako je Ana Čufer, prvo dekle, ki se je uradno lotila tega podviga, medtem ko je njen partner poskušal premagati čas devetih minut in štirih sekund, ki je do včeraj veljal kot svetovni rekord. Obema je tek odlično uspel in tako si sedaj že lahko lastita vsak svoj svetovni rekord. Greg je prejšnji čas izboljšal za kar precej, nov najboljši moški rezultat je tako sedem minut in devetintrideset sekund, Ani pa je uspelo razdaljo preteči v času devetih minut in enajstih sekund, kar je le sedem sekund za prejšnjim moškim rekordom.

Kako je vse skupaj potekalo, pa si oglejte v spodnjem video posnetku.

Čestitke.

 

Lokalne Ajdovščina

#tek, #šport

Kolofon