Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Miturškaja - muhasta lepotica iz nanoških gozdov (filmski napovednik)

V zadnjih letih so se ajdovski jamarji spet posvetili iskanju jam na relaciji Predjama – Vipava. Februarja 2021 je ekipa jamarskega podmladka in starih mačkov pregledovala teren Črnjavske doline (področje med Nanosom in Bukovjem). Močno zakrasel svet poln vrtač, škrapelj, razpok, dihalnikov in skalovja Črnjavske doline je v zadnjih letih močno spremenil lice. Prepredla ga je mreža gozdnih vlak, ki se povežejo z novimi vlakami v druge vlake, itd.. Človeka tolaži le to, da bosta korozija in potna erozija v tisoče letih vse skupaj ponovno zabrisali.

Kakorkoli, med vrtačami in vlakami smo našli več vhodov, med katerimi je posebno pozornost pritegnilo brezno z močnim prepihom. Zrak je kar srkalo v jamo. Tak prepih jamarju ne da spati. Polni pričakovanja smo se 28. marca 2021 spustili v brezno. Vhod velikosti 2 x 3 m je že par metrov nižje zapirala velika skala, a se je pod njo odpiral ozek prehod. 23 m nižje se je jama preoblikovala v vodoravni rov premera 5 x 5 m. Rovi s prepihom so se nadaljevali v več smeri. Skrivnostno ime »Miturškaja 2J« ji je dal najditelj Mito Benčina.

Približno sočasno so nam fantje iz VIP Produkcije - ajdovskega podjetja, ki se ukvarja s filmom, predlagali snemanje filma z jamarsko tematiko. Ponudbo smo prijazno zavrnili češ, da nimamo časa, denarja ali volje za tak projekt.

Jamarji 2021

Miturškaja se nam je že ob prvem obisku zdela tako »filmogenična«, da smo si glede snemanja hitro premislili. Padla je ideja, da bi raziskovanje jame posneli. Filmarji so bili takoj »za«. Na hitrem tečaju vrvne tehnike smo filmsko ekipo naučili varnega spuščanja in plezanja po vrvi. Skalo, ki je zapirala vhod smo zaradi lažjega vstopa varno spustili v globino. V nedeljo 16. maja 2021 je tako napočil prvi snemalni dan. Nam - filmskim laikom je bilo seveda vse zanimivo. Pa tudi težko. Luči skoraj kot na stadionu, kamer tudi približno toliko. Filmska ekipa kot iz Hollywooda - lepe igralke in igralci. Nekateri v starih strganih kombinezonih, drugi v glanc-novih, s spoliranimi čeladami. Kar tepli smo se, kdo bo izvedel filmsko klapo. Jama pa kot muhasta lepotica.

Nekaj časa jama šiba, rovi, križišča, levo, desno, brezna, nato se je zaprl en krak, končal se je drugi krak, v breznu nam je nadaljevanje preprečila ožina... Ostal je še en nepregledan rov. A tudi tega je po obetavnem začetku zaprlo jezerce – sifon, ki smo ga poimenovali po lepi zeleni barvi »Zelena laguna«. Sifon je vsaj 250 m nad pričakovanimi nivojem reke Lokve (katera ponikne v Predjami), zato domnevamo, da gre za ujeto vodo, nekje visoko.... 

Jamarji 2021

Ta snemalni dan bo vsem ostal v lepem spominu. Jaz ne bom pozabil režiserja Mateja Lozarja, kako je izmučen žemaril proti izhodu. 23 metrov globoko vhodno brezno je za izkušenega jamarja mala malica, za jamarja začetnika pa podvig. Matej je z zaradi potu zamegljenimi očali sopihal po vrvi. »Film moraš res  imeti rad, da si pripravljen toliko trpeti zanj« ga spodbudim. » Ja, ma ga imam rejs« mi zasopiha nazaj.

V  letu 2021 smo v Miturškaji imeli že kar 30 akcij. Muhasta lepotica nam je skozi t.i. Mišjo luknjo dovolila vedno globlje v podzemlje. Odkrili smo Putikovo poličko in Lepi rov. Skozi Šikano smo prekopali prehod v dvorano Kastrator, kjer je naš kolega skoraj pustil družinski nakit. V breznu Noe smo doživeli povodenj. Medtem smo se priučili snemanja z GoPro kamero in veliko raziskav tudi posneli. Po navodilih režiserja smo omehčali svoj besedni zaklad, da na filmu ne bi bilo preveč piskov.

Do sedaj smo izmerili 870 m rovov in prišli 117 m globoko. »Ma kej gre jama naprej?«, bi vprašal jamar. To boste izvedeli na premieri filma enkrat v začetku leta 2022. Kdaj in kje bo, je še v rokah filmskih muz in NIJZja. A boste v medijih pravočasno obveščeni. Pripravite toaleto. Rdeča preproga že čaka!

 

* Vir: Bogomir Remškar - Jamarsko društvo Danilo Remškar Ajdovščina

* Fotografije: Peter Gedei

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipavska dolina, #film, #reportaža

Kolofon