Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Domači pisatelj Bojan Bizjak se predstavlja z novim romanom

Leto 2022 začenjamo z novico iz sveta kulture. Luč sveta je namreč ugledal že 17. roman domačega pisatelja Bojana Bizjaka. Neutrudni avtor, dobitnik Petomajskega priznanja, tokrat svoje bralce nagovarja z romanom, ki nosi naslov Bonisimo. Beseda v njemu teče o avtorefleksiji nemirnega ustvarjalca, rojenega v Istri, živečega pa v Ljubljani. Vabljeni k branju.

Založba je Bojana Bizjaka prijetno presenetila in mu dala najlepše božično darilo - nov roman, ki je prišel v roke pisatelja ravno v petek 24.12 2021. Bonisimo je že 17 roman domačega pisatelja. Zgrajen je na neki avtorefleksiji nemirnega ustvarjalca, rojenega v Istri, živečega v Ljubljani. Nekja časa je živel tudi kot mornar. Roman je poln podzgodb in je jezikovno bogat, zaradi več nivojev jezika - vsaki zgodbi se prilagaja. Glavni akter ima v eni sami noči sogovornika - njegov nadomestni jaz je krt, ki je posredovalec zgodb in je simbolično ritje po duševnostki.

Ker je akter tudi pisec pesmi in glasbenik - pesmi je pisal zgolj v Italjanskem jeziku, je veliko liričnih vsebin in poetični jezik. Časovno je torej roman zamejen z eno samo nočjo v  jesenski Ljubljani. Hkrat pa roman ponudi v podzgodbah odslikavo nekega bolj sproščenega časa, ko so bile vrednote sobivanja drugače zastavljene.

Bonisimo 2022

Kot mornar je imel priložnost spoznati tudi drugačne vrednote, zato je v sebi nosil kozmos zgodb - nekaj teh roman ponudi. Zanimiva je morda podzgodba o kiparju, ki si iskleše dkle iz kamna, a kiamen poči, in podzgodba o pesniku, ki si zrežira lastno smrt in se preseli v Novo Zelandijo, pa pride nazaj kot nekdo drug. In še je takih zgodb, tudi iz istrskega podeželja in o usodi glasbenika, ki prodaja svojo dušo za studijska snemanja.

Najbolje pa bo, da roman sami primete v roke in se prepričate sami.

 

* Naslovna fotografija: Jolanda Lesnik

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #literartura

Kolofon