Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Krajevni praznik Ustje 2022 - 80. obletnica požiga

Letos mineva osemdeset let od kar so se obkoljeni od pušk vaščani zbudili v sobotno jutro 8. avgusta 1942. Dan, ki je v opomnik, da naj se podobni dogodki nikoli več ne ponovijo. Zato na Ustju vsakoletno pripravijo krajevni praznik, ki je hkrati tudi čas za pogled v prihodnost, čas druženja, ustvarjalnosti in vedrosti, ki jo skušajo domačini vdahniti svojemu kraju. Tudi letos, med 8. in 15. avgustom.

Letos mineva osemdeset let od kar so se obkoljeni od pušk vaščani zbudili v sobotno jutro 8. avgusta 1942. Italijanski okupator je kot povračilo za zločin, ki je bil delo njegovih lastnih vojakov, požgal vas in pobil 8 talcev. Požig je bil namreč kazen za umor karabinjerskega častnika Cira Maronneja, ki so ga zaradi zamer in medsebojnega sovraštva umorili pripadniki italijanske vojske, umor pa prikazali kot delo »ribellov«, upornih partizanov, ki naj bi se takrat zadrževali na Ustju. Italijanska vojska je požgala Ustje skupaj z zaselkom Uhanje, nepoškodovanih je ostalo le nekaj hiš. Vojaki so pobili osem talcev (pet z Ustij in tri iz vasi Slap), ostale prebivalce pa obsodili na pregnanstvo. Sledil je strah in mrzla zima. Zaradi vojnega zločina je vas takrat izgubila veliko dragocene kulturne, arhitekturne in osebne dediščine.

Morda je nenavadno, da krajevni praznik obeležujemo na dan, ki je bil za našo vas najbolj tragičen v njeni zgodovini; dan, ki so se ga mnogi spominjali s solzami v očeh in s trpkimi besedami na ustih. Vendar je ta praznik nenapisana zaveza prednikom, ki so zbrali dovolj poguma, moči in volje, da so iz ruševin požgane vasi počasi in vztrajno začeli polagati okrušene temelje novim domovom, krpati stene porušenih hiš in odnosov, pokrivati strehe svojih domov s krhko kritino medsebojne tolažbe. 8. avgust je zato predvsem praznik vztrajnosti in neuklonljive volje.

Društvo Numulit.us v sodelovanju s  Krajevno skupnostjo Ustje že več let skrbi za prireditve v sklopu krajevnega praznika, tudi za to, da tragični dogodki, ki so tako neizbrisno zaznamovali našo vas, niso in še dolgo ne bodo pozabljeni. Trudimo se, da bi bili ti dnevi žalostnega spomina hkrati tudi čas za pogled v prihodnost, čas druženja, ustvarjalnosti in vedrosti, ki jo skušamo vdahniti našemu kraju.

Ustje 2022

PROGRAM KRAJEVNEGA PRAZNIKA USTJE 2022

PONEDELJEK, 8. 8. 2022

19.30 / SVETA MAŠA za žrtve vojne / v župnijski cerkvi

20.00 / ODPRTJE projekta Moja pobuda / Park v borih / gozd pred vasjo

PETEK, 12. 8. 2022

20.00 / KONCERT s klapo SEMIKANTA / večer dalmatinske in istrske glasbe / na Plošči

SOBOTA, 13. 8. 2022

10.00 / LOV NA LISICO / orientacijska skupinska igra za otroke / zbor na Plošči

19.30 / LUTKOVNA PREDSTAVA Pestrna / Društvo Most – Lutkovna skupina Žar / na Plošči

NEDELJA, 14. 8. 2022

8.30 / TEK GENERACIJ / 8. 30 odrasli / 9.00 otroci / na Plošči

14.00 / BRIŠKULJADA / na Plošči

16.00-18.00 / PRODAJNA RAZSTAVA PECIVA / v večnamenskem prostoru

18.30 / POLAGANJE VENCA / pri spomeniku pod vasjo

19.00 / SPOMINSKA SLOVESNOST / slavnostni govornik župan Tadej Beočanin / na prostoru pred vežico

19.45 / ODPRTJE RAZSTAVE Lastovke 8. avgusta / Polona Ipavec / v večnamenskem prostoru

20.00 / ZABAVA NA PLOŠČI / z ansamblom PRIMORSKI FANTJE

PONEDELJEK, 15. 8. 2022

18.00 / KONCERT Življenje TERCET SESTRE KOBAL / v cerkvici sv. Janeza

 

Lokalne Ajdovščina

#ustje, #novice, #kultura, #praznično

Kolofon