Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Privoščite si vipavski kulinarični mesec - Festival Okusi Vipavske 2018

Na Vipavskem oziroma kar vzdolž cele Vipavske doline, tudi levo in desno na njenih obronkih, se sredi pomladi vsako leto kulinarično dogaja. 20. aprila so svoja vrata odprle restavracije in gostilne za posebne sladokusce, za tiste, ki imajo najbolj radi prav domače vipavske okuse in za tiste, ki bi jih radi na novo spoznali. Dober tek.

V okviru Festivala Okusi Vipavske je Razvojna agencija ROD Ajdovščina tudi letos pripravila cel mesec kulinaričnega razvajanja. Vsako leto je vse več tistih, ki v projektu najdejo tudi svojo priložnost.

Letos sta se kulinaričnim mojstrom pridružila Gregor Lisjak v Gostilni Theodosius v Vrhpolju in Irma Vidmar v Penzionu Sinji vrh.

Gregor Lisjak je sestavil meni predvsem iz lokalnih sestavin, ki jih je prilagodil sezonski ponudbi: »Želimo si, da bi se kulinarična zgodba v Vipavski dolini čim bolj in bolje razvijala. K temu pa želimo prispevati svoj delež tudi mi

Na Sinjem vrhu vidijo v tem, da so del vipavske kulinarične zgodbe, lepo priložnost, da se predstavijo javnosti, posebej tistim, ki jih še ne poznajo. »Pomembno je, da nas ljudje spoznajo v luči, da vedno stremimo k sezonski in lokalni hrani«, pravijo. O festivalski ponudbi pa: »Menija smo oblikovali tako, da smo v jedi vključili sezonske in lokalne specialitete. Poleg tega smo oblikovali dva menija, ki smo ju priredili za naše goste. Tako smo oblikovali en cenejši meni, ki je bolj v obliki malice za pohodnike, drugega pa smo oblikovali za tiste goste, ki želijo poskusiti meni v z več hodi s spremljavo vipavskih vin.« 

Posebnost ali pika na i letošnjega kulinaričnega meseca pa bo posebna festivalska sladica – sladoled Okusi Vipavske. In kje bi takšen sladoled lahko pripravili bolj okusen kot v Slaščičarni v Ajdovščini in Pri Marjanci v Vipavi.

Bojana Rodman iz Bara Pri Marjanci je o sladoledu povedala: »Osnovna sestavina bo vinjak Pilon, ostale sestavine pa se bodo verjetno spreminjale in bodo vedno znova presenečenje za sladokusce

Vse od 20. aprila do 20. maja bomo ponovno imeli izjemno priložnost za vinsko kulinarična doživetja. Da bi se laže odločili, so na spletni stran Okusi Vipavske predstavljeni vsi festivalski meniji. Poiščite svoje priložnosti na www.okusi-vipavske.si. Na krožnikih so se letos znašle zelenjavne mineštre, tudi jota, njoki, frtalje, mesne dobrote na tisoč in en način, znameniti vipavski štruklji in še in še.

Izbrane jedilnike ponujajo Restavracija Grad Kromberk, Turistična kmetija Arkade, Gostilna Podfarovž, Faladur, Gostilna Tratnik, Gostilna picerija Anja, Ošterija Žogica, Majerija, Gostilna pri Lojzetu, DAM Restavracija in vinski bar, Gostilna Rahela, Ošterija Branik, Gostilna pri izviru Hublja, Domačija Lisjak 1956, Turistična kmetija Saksida, Gostilna Theodosius, Gostilna Sivi Čaven in Penzion Sinji vrh.

»Verjamem, da bodo tudi letos gostje iz vseh koncev spoznali našo dolino tudi skozi široko ponudbo, ki jo predstavljajo gostinci in nadgrajujejo vinarji s svojimi vini«, je prepričana Tanja Krapež, ki vodi projekt pri Razvojni agenciji ROD Ajdovščina.

OKUSI VIPAVSKE

KULINARIČNI MESEC OKUSOV VIPAVSKE

Vina Čuk

 

* Naslovna fotografija: Jan Čermelj

Lokalne Ajdovščina

#turizem, #vipavska dolina

Kolofon