Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Eva Irgl: »Poteza ajdovskega župana ruši temelje demokracije«

Ajdovska politična drama se je danes nadaljevala v Domu krajanov, na tiskovni konferenci, kjer so svoje poglede na razrešitev 11 članov občinskih delovnih teles iz vrst SDS in NSi, razkrili, poslanca SDS v državnem zboru Danijel Krivec in Eva Irgl ter poslanka NSi Ljudmila Novak. Dejali so, da gre za absurdno situacijo in prvi tovrstni primer v Sloveniji.

Ajdovski občinski svetniki iz vrst koalicije, ki jo sestavljajo SD, Lista Burja, Desus, Levica in SMC, so na četrtkovi seji občinskega sveta glasovali za razrešitev 11 članov občinskih delovnih teles iz vrst SDS in NSi. Opozicijski svetniki so četrtkovo sejo občinskega sveta zaradi tega že na začetku protestno zapustili in so prepričani, da so odnosi s koalicijo trenutno na dnu in nižje ne morejo. 

Nevsakdanja poteza župana Tadeja Beočanina in štirinajstih svetnikov je odmevala tudi v vrhu strank SDS in NSi, ki so svoje ogorčenje najprej delili na Tviterju, danes pa tudi v živo, na tiskovni konferenci v ajdovskem Domu krajanov. Podporo lokalnim svetnikom so izrazili Danijel Krivec in Eva Irgl iz vrst SDS ter Ljudmila Novak in NSi.

K besedi sta najprej pristopila Miha Kapelj in Jožko Premrn, vodji svetniških skupin strank SDS in NSi v Ajdovščini in ponovila obžalovanje nad nastalo situacijo ter razloge zaradi katerih se njihovi člani odborov niso strinjali s predlogom proračuna za leto 2019. Kot rečeno jih najbolj motijo načrtovana nova zaposlovanja v upravi občine in načrtovana zadolžitev za 3 milijone evrov, s katero bi bil vsak občan zadolžen za okrog 500 evrov.

Tiskovna konferenca v Ajdovščini.

Da gre za nedopustno ravnanje, ki ruši temelje demokracije, obenem pa občanom krši pravico do odločanja, je poudarila poslanka Eva Irgl, ki tudi kot predsednica Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti ne more verjeti, da se kaj podobnega lahko dogaja. Dejanje je po njenem mnenju skrajno neprimerno in hud udarec za svobodno voljo posameznikov. Ob tem je izrazila upanje, da bodo poiskali ustrezno rešitev - če statut in poslovnik ajdovskega občinskega sveta ne predvideva delitve mest v delovnih telesih, mora upoštevati slednje na višjem nivoju, torej poslovnik in statut državnega zbora. Ta pa natančno ureja razmerja med koalicijskimi in opozicijskimi svetniki pri sestavi delovnih teles.  "To, da nekdo glasuje proti, nikakor ne more biti razlog za razrešitev več kot tretjine vseh svetnikov," je ajdovski politični vihar komentirala Irglova. Zelo podobnega mnenja je tudi Ljudmila Novak, ki je hkrati začudena nad avtokratskim vodenjem občine župana Beočanina.

Danijel Krivec, nekoč tudi sam župan, danes pa poslanec, je dejal da podobne prakse še ni zasledil v slovenskem prostoru, kot sam pravi gre za kršenje demokracije odločanja in upa, da se bo sprožila ljudska iniciativa. Kot možnost pa omenja tudi pritožbo na ministrstvo, pristojno za lokalno samoupravo ali Ustavno sodišče. Po njegovem mnenju gre za absurdno situacijo.

Po besedah vseh treh poslancev prav tako ne držijo očitki župana Beočanina, da se kot poslanci premalo angažirajo za dobrobit ajdovske občine.

Tiskovna konferenca v Ajdovščini.

Miha Kapelj je ob koncu konference dejal, da se bodo o nadaljnjih korakih še odločali, pričakuje pa potezo župana in sestavo novih občinskih delovnih teles, ki naj bi bila sestavljena po ključu rezultatov volitev. Ne gre spregledati, da ima stranka SDS več kot tretjino svetnikov v ajdovskem občinskem svetu. Kljub vsem težavam so v stranki SDS še naprej pripravljeni na povezovanje in sodelovanje v dobrobit občanov Ajdovščine. Za konec je Jožko Premrn vzel malce v bran ajdovskega župana, saj naj bi bila omenjena dejanja bolj plod idej in želja določenih posameznikov kot pa samega župana, o imenih pa ni želel komentirati.

Dodajmo še, da se zaradi omenjene situacije že v kratkem obeta izredna seja občinskega sveta občine Ajdovščina na kateri se bodo morda pokazale prve rešitve kako zgladiti spor med koalicijo in opozicijo.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon