Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Ajdovščini je nastal nov nogometni klub. Spoznajte Boreas

Ajdovščina je bogatejša za še en nogometni klub, ki bo v letošnji sezoni nastopal v enotni primorski ligi. V moštvu so zbrani številni domači nogometaši, ki jih družita prijateljstvo in ljubezen do športa, tako na kot tudi ob igrišču. Fantje pod vodstvom trenerja Asmirja Bašića že pridno vadijo in na prijateljskih tekmah pilijo formo pred začetkom sezone.

ŠD Boreas Ajdovščina je novonastalo športno društvo. Ustanovljeno je bilo 28. marca letos v Ajdovščini, ustanovni člani društva pa so nekdanji in sedanji gojenci/igralci nogometnega kluba Primorje iz Ajdovščine. Zanimanje za nogomet raste iz dneva v dan, zato bo nov nogometni klub v mestu prav prišel predvsem mladim in tudi nekdanjim igralcem, saj jim bo omogočal nadaljevanje športno-nogometne poti na nižji ravni tekmovanja. Glavni cilj in namen novega nogometnega kluba v Ajdovščini je sicer druženje ljubiteljev nogometa in drugega rekreacijskega športa na amaterski ravni, a ker se je klub prijavil za igranje v enotni primorski ligi, bo šlo seveda še kako zares. Podobno je pred leti nastal nogometni klub Škou, ki je danes prevzel vlogo nekdanjega nogometnega "velikana" Primorja.  

Približno 30 nogometašev že več tednov vadi pod budnim očesom trenerja Asmirja Bašića in se pripravlja na začetek sezone. Da so fantje dobro pripravljeni in da premorejo več kot dovolj nogometnega znanja, dokazujejo tudi z rezultati na prijateljskih - pripravljalnih tekmah. Doslej so odigrali dve tekmi, najprej so z 1:0 ugnali mladinsko ekipo Primorja, zgodovinski prvi zadetek za Boreas je dosegel Jan Polanc, v nedeljo pa so bili boljši še od piranskega moštva, končni izid je bil 2:3.  

Enega izmed zadetkov v Piranu je dosegel tudi Deni Stibilj, nekdanji nogometaš Škola, Primorja in Vipave, ki nam je v kratkem pogovoru zaupal več o tem kako je nastal Boreas in kakšni so načrti za prihodnost.

Zakaj je prišlo do ustanovitve Nogometnega kluba Boreas?

Nogometni klub Boreas je nastal ob ideji prijateljev in soigralcev, da bi se v Ajdovščini še naprej igral nogomet na amaterskem nivoju. Interesa je bilo veliko, poleg tega pa smo težko gledali mlade, ki so kar po vrsti zaključevali svoje nogometne poti po končanem mladinskem stažu. Zavihali smo rokave in registrirali športno društvo. Že sam podatek, da nas je kar enajst ustanoviteljev kaže na to, da ne mislimo biti muha enodnevnica. Klub smo ustanovili z namenom, da fantom omogočimo igranje nogometa na ljubiteljski/amaterski ravni. Veliko igralcev, predvsem domačinov, nima več prostora pri nogometnemu društvu Primorje, bodisi zaradi služb, družin, posvečanju študija in še bi lahko naštevali. Vsa ta seštevek je na koncu vsekakor premalo za nastopanje oziroma treniranje na takem nivoju, kot ga trenutno drži Primorje.

Kako je z igralskim kadrom in kdo bo sedel na trenerski klopi?

S tem je bilo še najmanj težav, saj imamo v tem trenutku na spisku blizu 30 igralcev. Ko se je ideja realizirala, so nekdanji igralci kar sami klicali in izkazali interes za sodelovanje. Z velikim navdušenjem ugotavljamo, da je že več kot deset mlajših fantov, ki so končali mladinske kategorije, sedaj pri nas. Na trenersko klop smo angažirali Asmirja Bašića, ki je do sedaj trenersko delo opravljal v mladinskem pogonu v sosednji Vipavi.

Sezono boste začeli v letos kar močni enotni primorski ligi. Kakšni so cilji in kakšna so pričakovanja?

Res je, da bo letošnja enotna primorska liga zelo močna, ena najmočnejših v zadnjih letih. Glede na to, da je v moštvu kar nekaj igralcev, ki smo sestavljali jedro nekdanjega Škuola, ki je leta 2014 osvojil naslov prvaka tretje lige, smo mnenja, da bi lahko s pomočjo mladih moči naskakovali eno izmed prvih treh mest. 

ŠD Škou

Nogometni klub ni poceni. Kako je z zagotavljanjem sredstev za pokritje stroškov?

Vse se začne in konča pri denarju. Za nastop v najnižjem tekmovanju je potrebno zagotoviti okrog deset tisoč evrov. V prvi sezoni bo naš največji izziv zagotoviti celotno finančno strukturo. Klub smo zagnali z lastnimi sredstvi in članarinami. Na pomoč nam je priskočilo tudi podjetje iz Ilirske Bistrice, ki nam bo finančno pokrilo tekmovalne drese. V UO kluba smo se odločili, da bomo sponzorjem vzajemno šli nasproti, zato smo aktivirali tudi marketinško službo, nad katero bosta bdela dva naša člana, vse z namenom ažurnih objav na svetovnem spletu in sodelovanja s sponzorji. Ob tej priložnosti apeliramo na vse, ki bi na kakršenkoli način radi pomagali našemu društvu, da se nam pridružijo na naši novi poti. To lahko to storijo z včlanitvijo v društvo ali pa v obliki donacij.   

Kje bo Boreas igral domače tekme?

Želja vseh nas je, da bi domača srečanja odigrali na umetni travi v Športnem centru Ajdovščina na Policah. Trenutno smo še v fazi dogovarjanja z Zavodom za šport Ajdovščina in upamo, da bomo dobili najboljšo možno skupno rešitev. Do tedaj pa treninge prilagajamo na način, da treniramo v naravi in na igrišču v bližnjem Lokavcu, kjer nam je KS Lokavec prijazno omogočila uporabo, za kar se ji najlepše zahvaljujemo.

Boreas Ajdovščina

Zakaj ime Boreas?

Za ime Boreas smo se odločili, ker v grščini/latinščini to pomeni burja, kar simbolozira naše lepo mesto. Ajdovščino nosimo v srcih, nanjo smo ponosni in smo od nekdaj sinovi burje.

Kdaj bo torej v Ajdovščini na sporedu mestni derbi?

Zanimivo vprašanje. Naš primaren cilj je, da stabiliziramo klub in zagotovimo finance, da bomo brez težav nastopali v EPNL ligi. Primorje bo kot kaže v letošnji sezoni eden izmed favoritov za napredovanje v drugo ligo, kar bi bilo za naše mesto odlično, saj vsi vemo, da Ajdovščina diha in živi za nogomet. Morda bomo v naslednji sezoni odigrali medsebojno prijateljsko tekmo, mi kot stabilen klub v EPNL, Primorje pa kot novi drugoligaš.

Hvala.

Boreas

 

   

Lokalne Ajdovščina

#šport, #nogomet, #ajdovščina, #intervju

Kolofon