Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Izzivi wajduske študentke na Obali

Kot ajdovska študentka na Obali vam lahko povem, da ima veliko prednosti in ponuja tudi veliko kariernih možnosti za nadaljnjo zaposlitev. Bi pa rada izpostavila težavo, s katero se soočamo ajdovski študenti, ki študiramo na Obali. In sicer je to prevoz iz Ajdovščine do Kopra. Ker nimamo vlaka, je seveda naslednja opcija avtobus, vendar so avtobusne linije do Kopra zelo slabe, saj jih skoraj ni.

Začelo se je z željo po osamosvojitvi in študiju ob morju. Pot me je 1. oktobra 2020 zanesla v Koper, na Fakulteto za humanistične študije, kjer študiram slovenistiko. Vendar glej ga zlomka naletela sem na prvo težavo, kako priti do Kopra, saj so avtobusne povezave zelo slabe. Preostal mi je le avto, vendar  so tu stroški visoki. Tako sem se pripeljala začetek oktobra na sprejem novih študentov, ki je potekal v predavalnicah fakultete. Predavalnice me vsakič znova osupnejo s čudovitim pogledom na morje in ozke koprske uličice.  Že takoj sem začutila morski zrak in toplino mesta, vedela sem, da je bila odločitev o študiju na Obali prava. Pričelo se je študentsko življenje ob morju, ki pa se je kmalu zaradi novega koronavirusa končalo, saj smo morali konec oktobra domov.

Tako smo študenti preživeli karanteno doma pred ekrani. Pa je šla vsa misel in želja po osamosvojitvi. V tistem trenutku se je študentsko življenje za nas okrnilo, saj smo bili prikrajšani predavanj v živo, stika z novimi sošolci, zabav in samega življenja na Obali. Lahko rečem, da so si profesorji prizadevali in se trudili po svojih najboljših močeh, da smo prebrodili skupaj to neugodno situacijo in nov način študija. Z novim študijskim letom pa se je stanje izboljšalo in smo lahko prišli nazaj na Obalo. Fakulteta je seveda vseskozi stremela k čimprejšnji vrnitvi in tudi vse od začetka študijskega leta 2021/2022 vztrajala pri izvedbi v živo, kar je bilo pohvalno.

Vrnili smo se nazaj v študentsko življenje kot ga poznamo. Pričeli so se ogledi stanovanja, ki so potekali vse od julija. Na Obali je namreč kapaciteta študentskih domov manjša kot je število aktivnih študentov. Zato si mora veliko študentov priskrbeti stanovanje. Obstaja kar nekaj stanovanjskih zgradb, ki so kot zasebni študentski domovi. Veliko jih je v samem središču, kar pomeni, da smo lahko v minuti  ali dveh na faksu in lahko malo več tudi pospimo. Seveda pa so se kot povsod drugod tudi tu dvignile cene. Stanovanjska problematika je kot povsod drugod tudi tukaj na udaru.

Seveda pa  v Kopru aktivnosti, ki zapolnjujejo naš prosti čas ne manjka. Namreč imamo študentsko organizacijo ŠOUP, ki skrbi za zabave, izvaja programe interesnih dejavnosti za študente s področja kulture, izobraževanja in športa. Koprski študenti imamo možnost brezplačne rekreacije v okviru Univerze na Primorskem. Naj vam povem, da se za vsakega kaj najde, vse od košarke, nogometa, odbojke, badmintona, plavanja v bazenu na Bonifiki, joge, pilatesa, plezalne delavnice, dvigovanja uteži, pohodi na Tinjan, Pomjan v spomladanskem obdobju, in seveda kar študentje čakajo celo zimo – odbojka na mivki, ki se prične v maju, ko je sonce že v polnem zagonu. Skratka ponudba je velika in pestra. Tako lahko poleg predavanj in učenja skrbimo tudi za svojo telesno aktivnost. Velika pridobitev za Koper pa je tudi nova, urejena pot, ki vodi vse do Izole in je namenjena za pešce ter kolesarje. Še posebej v toplih mesecih je idealna rekreacija sprehod ob Obali ali pa kolesarjenje in rolanje vse do Izole. Z rekreativnega področja ponuja veliko možnosti, ki jih kot študenti lahko izkoristimo in poskrbimo zase.

Da ne pozabim omeniti, poskrbljeno je seveda tudi za zabavo in sprostitev ter druženje in priložnosti za nova spoznanstva. ŠOUP organizira vsak četrtek Družabni večer, kjer se ob igranju družabnih in namiznih iger (vse od monopolyja, pokerja, kart…) spoznavamo in pletemo nova prijateljstva. Prirejajo pa tudi zabave, ki so namenjene študentom, na Obali so namreč torki rezervirani za študentske žure. Prireja se vse od Karaoke večerov do raznih drugih tematskih zabav, ki popestrijo naše študijske dneve.

Sedaj pa kar vsi študentje čakamo, in sicer otvoritev kopalne sezone v spomladanskih mesecih. Tisti pogumni so jo otvorili že aprila, v maju mesecu pa se je res začela na polno. Temperatura ozračja kot tudi morja se je krepko dvignila in prav kliče po osvežitvi. Seveda pa velja omeniti tudi novo plažo v Žusterni, ki je še razširila možnosti izbire v Kopru in zelenih površin. Tako so odmori med predavanji in prosti popoldnevi namenjeni sončenju na plaži. Študentje pri tem ne pozabimo na študij in si tako prinesemo študijsko gradivo z dobro mislijo na učenje. Koliko učenja se uresniči na plaži prepustim vaši domišljiji. Misel je tista, ki šteje.

Obenem bi pa rada izpostavila težavo, s katero se soočamo ajdovski študenti, ki študiramo na Obali. In sicer je to prevoz iz Ajdovščine do Kopra. Ker nimamo vlaka, je seveda naslednja opcija avtobus, vendar so avtobusne linije do Kopra zelo slabe, saj jih skoraj ni. Tako smo bili primorani iskati svoje načine, kako priti na Obalo. Veliko študentov je tako poseglo po lastnih avtih, kar pa je sploh v zdajšnjih časih velik strošek. Zato se je razširila ponudba na Prevozi.org, vendar je kljub vsemu bolj optimalna in ekološka rešitev avtobus, če bi le ta imel kakšno linijo več do Kopra, saj je študentov iz Ajdovščine, ki tedensko migrirajo na Obalo kar veliko.

Skratka kot ajdovska študentka na Obali vam lahko povem, da ima veliko prednosti in ponuja tudi veliko kariernih možnosti za nadaljnjo zaposlitev.

Da pa zaključim v stilu, verjetno nekaterim že poznan rek, lahko rečem samo to »Obala je zakon

 

Preberite tudi:

Študij na Univerzi v Novi Gorici skozi oči študentov: »Okolje je prijetno, a možnosti za izboljšave je še ogromno«

Študentsko življenje med Ajdovščino in Ljubljano

 

* Članek je bil prvotno objavljen v julijski tiskani izdaji Lokalnih Ajdovščina

* Naslovna fotografija: Lara Curk

 

Lara Curk

#kolumna, #ajdovščina, #novice, #mladi, #izobraževanje

Kolofon