Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Zavod Pospešek: mladim dajemo priložnosti

Z mladimi se veliko družim. Ko koga vprašam, ali ve, kako si bo poiskal primerno zaposlitev po koncu izobraževanja, mi pogosto pove, da o tem še ne razmišlja. Ko ga/jo vprašam, ali ima vsaj stike z ljudmi, ki so že uspešni na področju, ki ga/jo zanima, je ponavadi odgovor, da takih stikov nima. Mnogi mladi še slabo poznajo zgodbe uspešnih ljudi. Sam sem prepričan, da če take zgodbe poznaš, so ti v navdih, po njih se lahko zgleduješ.

Spoznal sem že veliko mladih, ki resno razmišljajo, da bi se po koncu šolanja za vedno odselili v tujino. V Sloveniji, pravijo, ne vidijo pravih priložnosti za svoj uspeh. Tujina jim, na drugi strani, ponuja veliko več izzivov in priložnosti. Mnogi mladi si ne znajo predstavljati, kako bi lahko bili v Sloveniji uspešni!

Veliko se družim s osnovnošolci, srednješolci, študenti: kot prostovoljec pri projektu Botrstvo, kjer z učno pomočjo pomagam otrokom iz socialno ogroženih družin, pa kot inštruktor, bil sem tudi tutor na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko. Z mladimi se mi je lepo družiti, ker se od njih veliko naučim tudi sam. Od nekdaj me zanima, kako mladim olajšati pot do prve zaposlitve in do kasnejšega čim hitrejšega napredovanja na karierni poti. Da bi lahko v Sloveniji res delali tisto, kar si želijo in za kar so se izobraževali.

Povem tipičen primer: 18-letna srednješolka Maja, ki se bo vpisala na Biotehniško fakulteto, kjer bo študirala biologijo. Majina pot do prve zaposlitve je še dolga. Maja ne pozna ljudi, ki so na področju biologije že zaposleni, ne predstavlja si natančno, kako zgledajo poklici, ki jih opravljajo tisti, ki so obiskovali Biotehnično fakulteto.

Maja ima dve možnosti. Lahko se do konca faksa ukvarja samo s študijem in šele nato začne resno iskati priložnosti za svojo prvo zaposlitev. Druga možnost je, da se z uspešnimi biologi, ki so zaposleni v podjetjih ali raziskovalnih institucijah, povezuje, spoznava že tekom študija. Morda bo na začetku v kakšnem podjetju delala študentsko delo. Ali morda najprej za krajši čas prostovoljno, a si bo na tak način pridobila veliko poznanstev v podjetju in spoznala, s čim se ukvarjajo. Pridobila si bo dragocene izkušnje.

Pri Zavodu Pospešek Maji stojimo ob strani na začetku take poti: pomagamo ji spoznati uspešne biologe v Sloveniji, ji damo priložnost, da se jim predstavi in oni njej. Maja si tako začne ustvarjati mrežo poznanstev na področju biologijo, saj je to pomembno za nadaljnja sodelovanja in kasnejše iskanje zaposlitve. In to v času študija. Kako uspešno je tako sodelovanje, koliko priložnosti ponudijo Maji, je vedno odvisno od nje. Iz izkušenj lahko pri Zavodu Pospešek rečemo, da tam, kjer je volja in samoiniciativnost s strani mladih, vedno nastane dobra zgodba, dobro sodelovanje. In zanimiva izkušnja.

Zgodbe mladih, ki smo jim z ekipo pomagali pri prvih korakih, boste odslej lahko spremljali tudi na portalu Lokalne Ajdovščina.

***

Če pa si tudi ti mlad/a, če imaš rad/a neko področje in bi rad/a bil/a na tem področju uspešen/a, se nam lahko oglasiš tudi ti! Lahko je to naravoslovje ali družboslovje: biologija, računalništvo, ekonomija, PR, zavarovalništvo ... karkoli. Po najboljših močeh bomo tudi tebi bomo pomagali priti v stik z ljudmi, ki delujejo na tvojem področju in te spremljali pri tvojih začetnih korakih na tej poti. Tudi če ne veš natančno, kaj te zanima ali kako določen poklic zgleda, ti znamo pomagati. Enostavno te spoznamo z ljudmi z različnih področij, da spoznaš njihove karierne zgodbe. Potem se boš zagotovo lažje odločil/a!

Za mlade je naša pomoč vedno brezplačna.

Piši nam na info@pospesek.si. Spremljaš lahko tudi našo facebook stran www.facebook.com/ZavodPospesek.Pomagali ti bomo, da boš lažje našel/a čim več priložnosti, ki jih imaš na voljo v Sloveniji!

David Florjančič, Zavod Pospešek

 

***
Pri Zavodu Pospešek smo hvaležni podjetju BIA Separations d.o.o., ki nam s finančno podporo pomaga ustvarjati dobre zgodbe mladih v Sloveniji!

Bia Separations

David Florjančič

#kolumna, #mladi

Kolofon