Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kratka zgodba: Kot v raju (12)

Danes nadaljujemo z objavo kratke literarne zgodbe Kot v raju. Avtorica besedila je Vesna Perhavec Vodovnik. Zanimivo literarno delo bomo v odlomkih objavljali enkrat tedensko in tako je danes na sporedu dvanajsti del zgodbe. Vabljeni k branju.

Pevec je zapel in nakazal občinstvu, sedaj pa vi. Vsi so zapeli v en glas. Nato zopet pevec in občinstvo še glasneje. Vajo so ponovili še enkrat. Breda je pela na ves glas, kljub temu, da ni verjela, da bi lahko imela takšno srečo, in da bi ravno njo izbral.  "Občinstvo, mislim, da imamo zmagovalca ali zmagovalko. Ni še povsem odločeno. Še enkrat bomo poskusili in naj najmočnejši glas zmaga!" je rekel pevec. Eeeeooooo, eeeeeeooooo se je slišalo iz odra. In ravno takšen množičen odmev se je slišal iz občinstva. Ko se je množičen odmev polegel je pevec rekel: "Dobili smo zmagovalko!" Breda je onemela. Ženska je izbrana. Je mogoče, da bi bila jaz?! "Na oder vabim gospodično v čudoviti poletni obleki," je rekel Peter. Žarometi so posvetili proti Bredi.

Bredo so žarometi zaslepili. Ni takoj razumela kaj se dogaja. Gospodična v  čudoviti poletni obleki. Ozrla se je levo in desno, da bi prepoznala zmagovalko. Sama je imela navadno lahko poletno obleko, ki jo oblekla prvič. Ni bila čudovita, bila je navadna poletna obleka. Močni žarometi so ji preprečevali, da bi jasno videla okoli sebe. Opazila je, da je Peter skočil z odra in se pomešal z občinstvom. Po  njegovem glasu sodeč je hodil v smeri, kjer je stala sama. Oči so se ji privadile na močne žaromete, in takrat je poleg sebe opazila, lepo dekle z dolgimi pšeničnimi lasmi v resnično lepi obleki. Razočarano je zavzdihnila sama v sebi. No, pa stojim poleg zmagovalke. Začela je ploskati, tako kot vsi ostali, saj so čakali, da se razkrije, kdo je srečnica, ki jo je Peter izbral. Sama je ploskala plavolaski poleg sebe. Opazovala je Petra, ki se je vedno bolj bližal. Obrnila se je k plavolaski, želela je videti, kako se bo odzvala, kakšno veselje bo doživljala, ko bo Peter prišel k njej. Srečnica tale plavolaska, si je mislila Breda.

"Imamo jo zmagovalko, pridi gospodična, pridi z menoj, tebe sem izbral, ti boš moja spremljevalka," je rekel Peter. Peter je prijel Bredo za roko in jo popeljal s seboj na oder. Breda je bila povsem iz sebe. Veselje, zmeda, sreča, začudenost vsa štiri čustva so se  vrtinčila v njej. Ni mogla dojeti, ni mogla verjeti. Jaz sem zmagovalka?!?! Saj nimam čudovite poletne obleke. Se je pomotil?!?

Droben, tih glasek v njej, je tiho šepetal: "Nehaj komplicirati, nehaj sama sebi oteževati življenja, uživaj, uživaj ta svoj trenutek sreče." Ozrla se je, da bi s pogledom poiskala svoje prijatelje. Ni jih našla, ker se je vse skupaj tako hitro odvijalo. Ni mogla istočasno gledati nazaj in slediti Petru, ki jo je vodil naprej. Ni videla Marjane, ki je ploskala kot nora. Veselila se je Bredini sreči. Vedela je kaj ji  sedaj to pomeni. Marjana je tudi vedela, da Bredi sploh ni jasno, kaj se je pravkar zgodilo. Da bo šele čez čas dojela pomen tega trenutka.

Tudi Zvone in Rocco sta ploskala. Zvone je gledal Bredo, kako se vzpenja po stopnicah na oder. Moja Breda, poglej jo, na odru s slavnim pevcem, si je mislil. Kaj je ne bi izbral? Čudovita je, sam je to že vedel. Pevec jo je enkrat videl in jo označil kot čudovito. Najbrž mu bo uspelo takoj to, kar meni ni, čeprav se trudim na vse pretege, že leta, je razmišljal.

Rocco je opazoval dogajanje na odru. Breda, prestrašeno vzhičeno navdušena. Vse se je prepletalo v njej. Torej ji je všeč glasba. Rocco je vedno videl samo priložnosti in nikoli težav. Glasba torej, si je rekel. Naj bo, z glasbo jo bom osvojil. Z navdušenjem je začel močno žvižgati in zakričal :"Bredaaaa, Bredaaa!!"

... se nadaljuje

 

Kot v raju - prvi del

Kot v raju - drugi del

Kot v raju - tretji del

Kot v raju - četrti del

Kot v raju - peti del

Kot v raju - šesti del

Kot v raju - sedmi del

Kot v raju - osmi del

Kot v raju - deveti del

Kot v raju - deseti del

Kot v raju - enajsti del

Vesna Perhavec Vodovnik

#kultura, #literartura

Kolofon