Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kratka zgodba: Kot v raju (14)

Danes nadaljujemo z objavo kratke literarne zgodbe Kot v raju. Avtorica besedila je Vesna Perhavec Vodovnik. Zanimivo literarno delo bomo v odlomkih objavljali enkrat tedensko in tako je danes na sporedu štirinajsti del zgodbe. Vabljeni k branju.

Poglej ga Zvoneta, si je mislil Rocco. Pogumno gre proti odru. Se je končno sprostil? Gre spodbujat Bredo? Najbolje, da dam še njemu malo spodbude: "Zvoneee, dajmo Zvonee!!" je zakričal Rocco in začel glasno živžgati za njim. Zvone se je obrnil in ga jezno pogledal. Bolje, da ga ne spodbujam preveč, je opazil Rocco jezen Zvonetov pogled. Mogoče mu ni všeč, da vsi izvedo kako mu je ime, je razglabljal Rocco v sebi. Oh, ti Slovenci. Zadržani, skrivajo se za svojimi maskami. Zakopani v svojih lupinah. Nevoščljivi, če je kdo drugi pogumnješi kot so sami, pa tega ne bodo nikdar priznali. Raje bodo za njim slabšalno govorili, a v resnici, bi ga takoj posnemali, če le ne bi imeli genetskega zapisa v sebi, ki pravi, kaj bo rekel sosed, je na hitro zaključil Rocco svoje mnenje o Zvonetu in njemu podobnim. Tudi sam sem delno Sovenec, vendar ne po naravi. Italijanske korenine so zasidrane globoko v meni. Zavisti ne poznam. Nepotrebna je. Privošči vsakomur dobro, in če meniš, da je kdo boljši, kot si ti sam, ga spoštuj in posnemaj, če želiš. Me prav zanima kaj bo sedaj Zvone naredil? Kakšna podpora bo? Pozna pesmi? Bo šel na oder in se jim pridružil?

Rocco niti najmanj ni pričakoval razpleta, ki je sledil. Vse se je odvijalo tako hitro in povsem nepredvidljivo, da ni mogle reagirati tako hitro, kot si je želel ob nastali situaciji. Zvone je šel pogumno proti odru, vendar ne za podporo Bredi. Šel je na oder in se zapodil s pestmi proti pevcu. Pevec seveda ni pričakoval udarca. Navajen je na aplavz in občudovanje. "Pusti mojo Bredo pri miru!!!"  je še uspelo reči Zvonetu, preden so ga varnostniki odsranili z odra. "Zvone, kaj se greš, si normalen!!??" je vsa zaprepadena zakričala Breda. Začudena, jezna, ogorčena je pogledala Zvoneta in se takoj sklonila k Petru, ki je ležal na tleh.

Peter se je prijel za čeljust. Močan udarec, upam, da bom lahko nadaljeval s koncertom, je razmišljal Peter. Zaradi dogodka si ni dosti belil glave, kot pravijo politiki, vse je reklama. In tudi tale dogodek bo v časopisu bolj odmeven, kot nova pesem, ki smo jo ustvarili. Nepričakovana reklama. Boli pa, to pa drži. Ko se je malce zavedel, je z očmi poiskal jeznega moškega, ki ga je pravkar zbil na tla. Kaj se gre ta moški, kdo je, je zvenelo Petru v glavi. Spomin mu je prinašal besede moja Breda. Je fant gospodične? Sploh me ne moti , da je gospodična njegova. Hiter pogled na jeznega moškega mu je povedal, da ni meščan. Oh, ti vaščani, si je mislil Peter.  Moja Breda, moja zemlja, moja meja, moj gozd, moje, moje, moje. Posesivnost. Tudi naš kitarist je takšen. Direkten vpogled v vaško življenje imam, zaradi našega kitarista. Zaljubijo se pri petnajstih, in celo življenje gledajo eno in isto osebo. Nisem jaz za take scene. Nisem jaz za tako življenje.  Da bi me kdaj kdo udaril zaradi ženske, to pa se mi še ni zgodilo. Mu mora biti tale Breda resnično všeč, če se tako srborito bori zanjo. Saj ne pravim, da ni, ampak, da bi se grebel za eno, če jih je pod odrom dvajset. Zakaj bi imel eno gospodično, če jih imam lahko deset. Ženske so me zaradi mojih prepričanj  že marsičesa obtožile. Sicer ne razumem zakaj me na koncu vedno grdo gledajo in obtožuejo, če sem bil vedno pošten do njih, nič jim nisem obljubljal. Nobeni nisem nikdar nič obljubil, in tudi nobeni ne bom. Samo so krive, če me narobe razumejo. Mislijo, da se bom omehčal, se spremenil. Zakaj bi se ?? Vsaka hoče na koncu neko obvezo, tudi tista, ki na začetku glasno poudarja, da ni za resno zvezo. Oh te ženske, tudi one so kot vaščani. Posesivnost. Ni to zame... Jaz sem svobodnjak. Le kam so me odnesle misli zaradi enega močnega udarca, si je mislil Peter. "Peter si v redu, potrebuješ zdravnika?" je skrbelo Bredo. Zvone, jih bo že slišal, ko pridemo domov,si je mislila Breda.

... se nadaljuje

 

Kot v raju - prvi del

Kot v raju - drugi del

Kot v raju - tretji del

Kot v raju - četrti del

Kot v raju - peti del

Kot v raju - šesti del

Kot v raju - sedmi del

Kot v raju - osmi del

Kot v raju - deveti del

Kot v raju - deseti del

Kot v raju - enajsti del

Kot v raju - dvanajsti del

Kot v raju - trinajsti del

Vesna Perhavec Vodovnik

#kultura, #literartura

Kolofon