Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kratka zgodba: Kot v raju (26)

Danes ponovno nadaljujemo z objavo kratke literarne zgodbe Kot v raju. Avtorica besedila je Vesna Perhavec Vodovnik. Zanimivo literarno delo objavljamo v odlomkih in tako je danes na sporedu šestindvajseti del zgodbe. Vabljeni k branju, ki vam lahko v teh dnevih krajša dolgčas.

"Kakšna škoda, da moraš delati Breda. Lahko bi preživela lepo nedeljo skupaj," je rekel Peter. "Tako pač je, nisem si sama izbrala, družinska gostilna, družinsko delo, kaj hočem," je z grenkim glasom odgovorila Breda. "Delo, delo in najprej delo, tako pravi tvoja mama kajne Breda", je dodala Marjana, ki je Anico še predobro poznala. Ni se strinjala s takšnim načinom življenja. Seveda delo, obvezno delo, ne pa samo delo, takšen je bil Marjanin odnos do dela. Breda pa se ni nikoli opredelila, počela je kot so drugi želeli. Mogoče se bo  zdaj v Bredinem življenju le kaj spremenilo. Peter jo vabi v nov dan, v nove dogodke. "Rocco kaj počneš ti navadno ob nedeljah?" je zanimalo Marjano. "Nič posebnega, kakor nanese, včasih gremo na obisk k sorodnikom, drugič se odpravim na kak krajši izlet, marsikatero nedeljo pa tudi preživim v delavnici, da dokončam popravilo," je z lahkoto dejal Rocco. "Peter, tebe pa vidimo, kako preživljaš nedelje," je po motorju sklepala Marjana. "Jaz se spontano odločam, nikdar ne vem, kako bom preživel naslednji dan. Kakor nanese, tako poteka moj dan. Odvisno kje sem, kako se zaključijo koncerti," je objasnil Peter. "Kaj pa ti Marjana?" je zanimalo Rocca. "Moje nedelje so tudi bolj spontane narave, odvisno kje sem, ali sem doma, ali ostanem v Ljubljani, kjer študiram, včasih jo z Zvonetom mahneva na kak hrib, in celo nedeljo preživeva na svežem gorskem zraku, "se je spomnila na Zvoneta Marjana. Breda je z žalostjo zaključila pogovor: "Le jaz delam ob nedeljah."

Rocco je začutil Bredino žalost: "Vsak tenutek si lahko spremenimo situacijo, trenutek, dan ali celo življenje. Poglej nas, včeraj zjutraj se še nismo poznali, danes pa že pijemo kavo skupaj. Ravno tako se ti lahko obrne, da boš ta popoldan preživela kako drugače kot na delu. Če človek želi, lahko vse spremeni." Marjanina babica, ki je bila v bližini in  je vedno  slišala  kar ni bilo treba slišati, jim začela dajati lekcijo: " Breda, poslušaj tega fanta, ker ima prav, lahko spremeniš vse kar želiš. Lahko vam  povem, da sedaj v jeseni življenja, ne razmišljam o tem,  da sem premalo delala v življenju. Žal mi je za vse tisto, za kar si nisem vzela časa. Za vse tisto, kar nisem doživela. Za vse kar ni bilo dovoljeno," in se hudomušno nasmehnila. "Babica, hvala za nasvete, vendar so sedaj drugačni časi, "jo je želela Marjana odsloviti. "Kakšni drugačni časi? Kaj govoriš draga deklica? Nikdar niso drugačni časi, nikdar. Ljudje smo vedno isti, od začetka časa. Želimo si vedno iste stvari. Biti preskrbljeni, imeti se  lepo, biti ljubljen in ljubiti.  Načini kako to izpeljati se menjajo, želje pa ne, želje so vedno iste. Oh, otrok moj, koliko se morate še naučiti," je zasanjano  dejala babica in se zastrmela nekam v daljavo, v nek njen daljni spomin. "No, babica, ko toliko veš, pa nam povej, kako naj Breda danes dobi prosto nedeljo, ko pa vsako nedeljo dela? No, daj, podaj nam nasvet, kako bi ti to izpeljala?" jo je podražila Marjana

... se nadaljuje

 

Kot v raju - prvi del

Kot v raju - drugi del

Kot v raju - tretji del

Kot v raju - četrti del

Kot v raju - peti del

Kot v raju - šesti del

Kot v raju - sedmi del

Kot v raju - osmi del

Kot v raju - deveti del

Kot v raju - deseti del

Kot v raju - enajsti del

Kot v raju - dvanajsti del

Kot v raju - trinajsti del

Kot v raju - štirinajsti del

Kot v raju - petnajsti del

Kot v raju - šestnajsti del

Kot v raju - sedemnajsti del

Kot v raju - osemnajsti del

Kot v raju - devetnajsti del

Kot v raju - dvajseti del

Kot v raju - enaidvajseti del

Kot v raju - dvaindvajseti del

Kot v raju - triindvajseti del

Kot v raju - štirindvajseti del

Kot v raju - petindvajseti del

Vesna Perhavec Vodovnik

#kolumna, #literartura

Kolofon